Orkisz ze szpinakiem i nerkowcami
Dzisiaj proponuję Wam orkisz ze szpinakiem i pomidorami. Smakuje słodko-kwaśno, gdyż kwaśność pomidorów z puszki złagodziłam syropem klonowym. Nie żałowałam czosnku. Nerkowce podkreśliły orzechowy smak orkiszu, a świeży szpinak dał piękny wiosenny akcent. Na moim talerzu nadal jest zimowo, ale już w lżejszym wydaniu i bardziej kolorowo.
Orkisz ze szpinakiem i nerkowcami (3 porcje)
1 szklanka namoczonego na noc w zimnej wodzie orkiszu
3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
4 posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki syropu klonowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
duża garść nerkowców
sól, pieprz, słodka papryka
Orkisz wypłukać i ugotować do miękkości w nowej wodzie (około 30 minut, ale trzeba próbować, czy już jest miękki).
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule, po kilku minutach dorzucić czosnek, smażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory z puszki. Gdy większość płynu odparuje, wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie.
Na koniec dodać nerkowce, syrop klonowy, sól, pieprz i paprykę. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Smacznego :)
Orkisz ze szpinakiem i nerkowcami (3 porcje)
1 szklanka namoczonego na noc w zimnej wodzie orkiszu
3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
4 posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki syropu klonowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
duża garść nerkowców
sól, pieprz, słodka papryka
Orkisz wypłukać i ugotować do miękkości w nowej wodzie (około 30 minut, ale trzeba próbować, czy już jest miękki).
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule, po kilku minutach dorzucić czosnek, smażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory z puszki. Gdy większość płynu odparuje, wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie.
Na koniec dodać nerkowce, syrop klonowy, sól, pieprz i paprykę. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Smacznego :)
Jak jest orkisz to już wiosną powiało ,a jeszcze szpinak , to takie bardziej treściwe danie wiosenne :D
OdpowiedzUsuńMniam, takie dania to są mniam mniam :)))
samo zdrowie , wszystkie produkty bardzoo lubię ,szczególnie szpinak i nerkowce ;)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować orkisz w innej formie niż mąka ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie - muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNo prosze, wszystko to co lubie na jednym talerzu :)
OdpowiedzUsuńO, na coś takiego mam ochotę!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z kaszą orkiszową (nie trzeba pamiętać by dzień wcześniej namoczyć). Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMarysiu, pisałaś o sałatce fasolowej z miodem swojej teściowej, zdradzisz składniki? Chciałabym przygotować coś w tym stylu na Wielkanoc, wersja z suszonymi śliwkami nie bardzo nam pasowała...
OdpowiedzUsuńOdpisałam na priva :)
OdpowiedzUsuńMaryś, naj naj życzę na ten świąteczny czas*
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
OdpowiedzUsuńvegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc
Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.
Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Mam pytanie odnośnie twojego przepisu na masło migdałowe (http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/01/maso-migdaowe.html). Czy można by je wykonać z migdałów w płatkach? Pomyślałam, że blenderowi byłoby łatwiej uporać się z płatkami niż z całymi migdałami, ale jeszcze nigdy nie robiłam takiego masła i nie jestem pewna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Alu kochana, bardzo dziękuję i wzajemnie :-***
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo dziękuję za zaproszenie do akcji i życzenia i również życzę Wesołych Świąt!
Anneilo, myślę, że nie ma żadnych przeszkód, by zrobić masło z migdałów w płatkach, ale sama nie próbowałam. Pozdrawiam Cię serdecznie!
Marysia wracaj*
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu, niedługo będę miała trochę więcej czasu i wtedy na pewno coś ugotuję i naskrobię :) Buziaki! :*
OdpowiedzUsuńa to poczekam *
OdpowiedzUsuńCzekam na następny wpis.
OdpowiedzUsuńDzięki, dziewczyny, jeszcze trochę cierpliwości :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni raz tutaj zajrzałam. Wstyd mi :(
OdpowiedzUsuńAle widzę że Ciebie nie ma i nie ma i nie ma...
Ale wrócisz? :*
Cześć, bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award: http://wegeprzepis.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog-Award.html ;)
OdpowiedzUsuń