2013-03-14

Orkisz ze szpinakiem i nerkowcami

Dzisiaj proponuję Wam orkisz ze szpinakiem i pomidorami. Smakuje słodko-kwaśno, gdyż kwaśność pomidorów z puszki złagodziłam syropem klonowym. Nie żałowałam czosnku. Nerkowce podkreśliły orzechowy smak orkiszu, a świeży szpinak dał piękny wiosenny akcent. Na moim talerzu nadal jest zimowo, ale już w lżejszym wydaniu i bardziej kolorowo.


Orkisz ze szpinakiem i nerkowcami (3 porcje)
1 szklanka namoczonego na noc w zimnej wodzie orkiszu
3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
4 posiekane ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki syropu klonowego
1 opakowanie świeżego szpinaku
duża garść nerkowców
sól, pieprz, słodka papryka

Orkisz wypłukać i ugotować do miękkości w nowej wodzie (około 30 minut, ale trzeba próbować, czy już jest miękki).
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule, po kilku minutach dorzucić czosnek, smażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory z puszki. Gdy większość płynu odparuje, wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie.
Na koniec dodać nerkowce, syrop klonowy, sól, pieprz i paprykę. Spróbować, czy nie trzeba doprawić.

Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Jak jest orkisz to już wiosną powiało ,a jeszcze szpinak , to takie bardziej treściwe danie wiosenne :D
    Mniam, takie dania to są mniam mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. samo zdrowie , wszystkie produkty bardzoo lubię ,szczególnie szpinak i nerkowce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze wypróbować orkisz w innej formie niż mąka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No prosze, wszystko to co lubie na jednym talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, na coś takiego mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam z kaszą orkiszową (nie trzeba pamiętać by dzień wcześniej namoczyć). Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marysiu, pisałaś o sałatce fasolowej z miodem swojej teściowej, zdradzisz składniki? Chciałabym przygotować coś w tym stylu na Wielkanoc, wersja z suszonymi śliwkami nie bardzo nam pasowała...

    OdpowiedzUsuń
  9. Maryś, naj naj życzę na ten świąteczny czas*

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie odnośnie twojego przepisu na masło migdałowe (http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/01/maso-migdaowe.html). Czy można by je wykonać z migdałów w płatkach? Pomyślałam, że blenderowi byłoby łatwiej uporać się z płatkami niż z całymi migdałami, ale jeszcze nigdy nie robiłam takiego masła i nie jestem pewna.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu kochana, bardzo dziękuję i wzajemnie :-***

    Kasiu, bardzo dziękuję za zaproszenie do akcji i życzenia i również życzę Wesołych Świąt!

    Anneilo, myślę, że nie ma żadnych przeszkód, by zrobić masło z migdałów w płatkach, ale sama nie próbowałam. Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję, Alu, niedługo będę miała trochę więcej czasu i wtedy na pewno coś ugotuję i naskrobię :) Buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki, dziewczyny, jeszcze trochę cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie pamiętam kiedy ostatni raz tutaj zajrzałam. Wstyd mi :(
    Ale widzę że Ciebie nie ma i nie ma i nie ma...
    Ale wrócisz? :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć, bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym nominować Cię do Liebster Blog Award: http://wegeprzepis.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog-Award.html ;)

    OdpowiedzUsuń