2014-07-14

Kalafior z masłem orzechowym

To proste danie, inspirowane kuchnią indyjską, nie wymaga wielu przypraw - w podstawowej wersji wystarcza curry i ostra papryka. Jeśli jednak lubicie indyjskie smaki, dodajcie też mieloną kolendrę i kumin. Ja wolę na ostro, więc dorzucam papryczkę chilli. Masło orzechowe dobrze gra z kalafiorem.
Wypróbujcie też z rodzynkami, tak jak w oryginalnym przepisie.



Kalafior z masłem orzechowym (dla 2 osób)
1 mały kalafior
1 łyżka oleju
2 pokrojone w kostkę cebule
3 posiekane ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego 
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1 czubata łyżka masła orzechowego
natka pietruszki

Kalafior podzielić na różyczki.
Na łyżce oleju zeszklić cebule, dodać czosnek i smażyć dwie minuty. Dorzucić kalafior, wlać bulion i gotować pod przykrywką do miękkości (około 10 minut). Odkryć, dodać masło orzechowe i przyprawy. Jeśli jest za dużo sosu, odparować. Spróbować i ewentualnie doprawić. Danie podawać na dobrym ryżu lub kaszy, posypane natką pietruszki .



7 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam coś podobnego. Warzywa w sosie z masła orzechowego są tak dobre, że jedliśmy je kilka dni z rzędu ( dopóki nie skonczylo nam się masło orzechowe :D ).

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię to połączenie :)
    Na stronie jest kilka przepisów na warzywa z masłem orzechowym, na przykład ten:
    http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/09/woszczyzna-w-orzechowym-sosie-i.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle mnie Mario zachwycasz :) Mario a te z rodzynkami to analogicznie jak ten tylko dodać rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, Alu :)

    Analogicznie, ale, jeśli będziesz dodawała rodzynki, to dla równowagi możesz dodać trochę przecieru pomidorowego, który też jest w oryginalnym przepisie :)

    Buźka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mario dziękuję , ja mam zamiar zrobić oba na raz :D minimalizm kalafiorowy to nie ja , ja uwielbiam go :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na idealny wypełniacz pracowego pudełka śniadaniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem. I wiem, że szybko go nie opuszczę :-) Ten kalafior z masłem orzechowym bardzo zasmakował mi i mojemu Mężowi. Przejrzałam praktycznie większą część Twoich przepisów (jestem na roku 2010 :-)) i wiele z nich trafiło do folderu - "do zrobienia!" Jeden z ciekawszych blogów jaki ostatnio znalazłam. Czekam na fanpage na Facebooku. Zrobiłby furorę ;-) Pozdrawiam - NIEwegetarianka :D

    OdpowiedzUsuń