Farsz lub kotlety z soczewicy i płatków owsianych




1 szklanka płatków owsianych ugotowanych w dwóch szklankach wody (używam płatków Górskich)
1 szklanka zielonej soczewicy, ugotowanej
2 cebule, pokrojone w kostkę i przyrumienione na oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz

tyle mąki z ciecierzycy, by związała masę, pozwalając na formowanie kotletów

Płatki gotować aż wchłoną niemal całą wodę.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Jeśli nie dodamy mąki z ciecierzycy, otrzymamy świetny farsz do naleśników, zaś po jej dodaniu i usmażeniu masy na patelni, jedne z najsmaczniejszych kotletów wegańskiech.
Smakują nawet najbardziej wybrednym mięsożercom:)

Komentarze

  1. z żurawina to jeszcze nie piekłam , a wygląda niezwykle smakowicie
    Quinoamatorko , a ciekawa jestem co serwowałaś na Wigilie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, Margot:)
    Na Wigilię z dań wegańskich była kapusta z grzybami, melasą i figami, pasztet właśnie i fasola z bułką tartą i olejem lnianym. To była skromna Wigilia, gdyż byliśmy tylko we trójkę z dwoma kotami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowicie brzmi ta kapusta , można prosić trochę szczegółów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie