2009-12-14

Bliny, a właściwie bliniki owsiane






















Szukałam przepisu na bliny owsiane, ale nie znalazłam i zrobiłam tak:
(porcja dla 1 głodnej osoby)
wieczorem zalałam 1 szklankę (100 g) płatków owsianych górskich 1 szklanką (200 ml) gorącego mleka.
Rano dodałam jedno jajko, szczyptę soli i szczyptę proszku do pieczenia i zmiksowałam wszystko "żyrafą" na gładką masę.
Smażyłam malutkie bliny na rozgrzanym oleju, zjadłam z syropem klonowym i cynamonem oraz startym jabłkiem z dodatkami.
Wyszły puszyste i lekko chrupiące oraz bardzo, bardzo smaczne placki.

A wertując niedawno "Encyklopedię sztuki kulinarnej narodów Rosji" w poszukiwaniu zupełnie czego innego, trafiłam na taki przepis na bliny owsiane:
600-900 g płatków owsianych,
3 szklanki mleka,
1 jajko,
sól, cukier,
2-3 łyżki masła
Ugotować płatki owsiane na mleku, przetrzeć je przez sito, dodać jajko, sól, cukier, wymieszać i smażyć na maśle. Podawać ze śmietaną, zsiadłym mlekiem lub konfiturami.

2 komentarze:

  1. pewnie na slono tez mozna ;)
    sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, tyle zdrowych węglowodanów! Z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń