Wspaniałe placki z kukurydzą








































Te placki, podawane z syropem klonowym i bekonem usmażonym na chrupko, to amerykański klasyk. Oryginalny przepis znajdziecie między innymi na stronie kuchni.tv w wykonaniu Dwóch puszystych dam. Przepadamy za nimi i własną wersję z mąki z pełnego przemiału robię często - prezentowałam tu już bardzo podobne placki z ciecierzycą. Te z kukurydzą, za względu na jej naturalną słodycz, smakują jeszcze lepiej:)
Ponieważ zaczął się już sezon na kukurydzę, a ja (poza kukurydzą w puszce właśnie;), nie uznaję puszek, tym razem wykorzystałam kukurydzę z wcześniej ugotowanych kolb kukurydzy, ale śmiało można pozostać przy kukurydzy z puszki, a kolby zajadać tak, jak smakują najlepiej - z masłem i solą.

Porcja na 12 placków lub dla 3 bardzo żarłocznych osób:

3 kolby kukurydzy cukrowej lub 200 g kukurydzy z puszki
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używam Lubelli)
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki stopionego masła lub oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeżo zmielony pieprz
mielona ostra papryka lub pieprz cayenne do smaku


do smażenia: olej
do podania: syrop klonowy albo śmietana i brązowy cukier

Jeśli wykorzystujemy kolby należy je ugotować w wodzie z łyżką cukru, wystudzić i odkroić ziarna ostrym nożem. Jeśli kukurydzę z puszki, należy ją osączyć.
Przygotowanie placków:
wymieszać wszystkie składniki ciasta trzepaczką, dodać kukurydzę.
Smażyć placki z obu stron na rozgrzanej patelni. Podawać jeszcze gorące z dodatkami, o których mowa wyżej.

Komentarze

  1. Na pewno wypróbuję. Kocham kukurydzę...

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie wiem... Z jednej strony chodzę koło tego przepisu jak wkoło jeża... chyba coś mi nie pasuje. Z drugie strony, raczej mi się nie zdarzyło mi, żeby coś mi w Twojej kuchni nie smakowało (raczej, bo jednak kasza gryczana, nawet ta niepalona, to jednak nie ;)).
    Chyba poczekam aż mi je u siebie, albo u mnie zrobisz.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co tu może nie pasować? To są zwykłe placki. Pyszne.
    Jeśli mam je zrobić u Ciebie, to prędko ich nie zjesz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie się podobają i z chęcia zamiast mleka dałabym mleko kokosowe :)))
    Może sobie zrobię?

    kiss kiss :)
    Aaaaa jak Pani Ż marudzi to mi możesz zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie