2012-10-13

Owies bezłuskowy na śniadanie

Lubię wszystkie ziarna, a owies bezłuskowy szczególnie - za jego orzechowy smak i jędrną konsystencję.
Sałatki z owsa bezłuskowego, które kiedyś regularnie przygotowywałam na imprezy, wzbudzały duże zainteresowanie. Wtedy sałatki z orkiszem, pęczakiem czy kuskusem zaczynały już niektórym powszednieć, dlatego fakt, że można zrobić pyszną sałatkę z całych ziaren owsa, zaskakiwał ludzi.
Najpierw owies płuczę i dokładnie przebieram, gdyż czasem zdarzają się ziarna pokryte łuską, które trzeba bezwzględnie wyrzucić.
Owies namaczam na noc, rano gotuję w nowej wodzie do miękkości - zajmuje to około 15 minut.
Ugotowane ziarna płuczę, żeby pozbawić je resztek burej piany, która powstaje podczas gotowania.
Teraz wystarczy dodać orzechy - podkreślą orzechowy smak owsa - oraz dobrą oliwę (może być aromatyzowana - tymiankowa, mniam, mniam), trochę ziół i coś soczystego, na przykład pieczoną paprykę, a fantastyczna sałatka na imprezę gotowa.
Dzisiaj proponuję wersję śniadaniową.


Owies bezłuskowy z twarożkiem ziarnistym (porcja dla 4 osób)
1/2 szklanki owsa bezłuskowego przygotowanego według opisu zamieszczonego powyżej zdjęcia
1 opakowanie twarożku ziarnistego
trzy garście ulubionych sałat porwanych na mniejsze kawałki
garść posiekanych orzechów włoskich
garść poskiekanej natki pietruszki
chilli w płatkach
sól i pieprz do smaku
można dodać startą skórkę cytryny i pokropić dobrą oliwą - bardzo dobrze pasuje

Wszystkie składniki wymieszać i zajadać.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. a wiesz Maria , że ja tez lubię owies i w ziarnach i w płatkach i jako mąka
    Ma nie tylko pyszny smak ,ale taki jakiś uwodzicielski dla podniebienia i nosa zapach:)))
    A sałatka pierwszy sort , ja jeszcze koft nie zrobiłam ( bo nie ma jeszcze bulguru),ale o sałatkę zrobię chyba nawet w tym tygodniu(owies mam na stanie :D)

    p.s sa takie blogi , które wywołują u mię szybsze bicie serca i zachwyt nieustający na mojej twarzy , jeden nich to oczywiście Kasza Prodżekt *

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić taki owies?

    OdpowiedzUsuń
  4. w takich sklepach
    http://tobio.pl/pl/owies-bezluskowy-ziarno-500g.html
    http://naturo.pl/pl/p/Ziarno-owsa-bezluskowego-BIO-500g-Biofuturo/1506
    http://zielonystragan.pl/pl/owies-bezluskowy-500g.html

    i w stacjonarnych typu zdrowa żywność , eko itp

    OdpowiedzUsuń
  5. Alu, ja też zapach owsa i w ogóle wszystkich gotowanych ziaren bardzo lubię. Najbardziej kaszy jęczmiennej, bo mi się z dzieciństwem kojarzy :)
    Co do Twojego PS - dlatego właśnie ten blog pisany jest dla Ciebie :-*

    Owsiana Kraino - pewnie, że się zgadzam. Ciekawa inicjatywa.

    Zielona, w Warszawie owies bezłuskowy można kupić bez trudu w sklepach z żywnością ekologiczną.

    Alu, dziękuję! :-*

    OdpowiedzUsuń