2009-05-29

Szpinak z pieczarkami na co dzień



To idealne danie na oberwanie chmury, gdy jest się głodnym, a nie ma jak wyjść z domu, żeby coś kupić, bo leje jak z cebra:) Wszystkie składniki - za wyjątkiem pieczarek - zawsze mam pod ręką.

Potrzebne będą:

1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
2 łyżki oleju
1 duża, drobno posiekana cebula
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
kawałek papryczki chili - tyle, ile się lubi i wytrzyma;)
300 g pieczarek
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Oprócz tego kuskus lub kasza jaglana w ilości 1/3 szklanki na osobę (przed ugotowaniem/zalaniem wrzątkiem). Można zalać/ugotować w wegetariańskim bulionie i dla ładniejszego koloru dodać szczyptę kurkumy.

Szpinak odparować w garnku.
Na patelni podsmażyć cebulę, dodać imbir, czosnek i chili, smażyć chwilę, dodać pieczarki, smażyć kilka minut, pod koniec wymieszać ze szpinakiem i doprawić do smaku. Ułożyć na gorącej kaszy, posypać niełuskanym sezamem i już!

2 komentarze:

  1. Z chilli szpinaku jeszcze nie łączyłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. na prawde pyszne wyszlo, a kuskus idealnie pasuje do szpinaku!

    OdpowiedzUsuń