Wspaniałe ciastka musli bez tłuszczu

Przedstawiam swoją wersję krążącego od dłuższego czasu w Internecie przepisu na ciastka z płatków zbożowych z bananem, bez tłuszczu i cukru (u mnie łyżeczka melasy). Jeśli chcecie osiągnąć boski, lekko karmelowy posmak, musicie ciastka lekko przyrumienić. Moim zdaniem są wspaniałe, chrupiące i lekko ciągnące, choć mój syn stwierdził, że z masłem byłyby lepsze.




Ciastka musli bez tłuszczu (12 sztuk o średnicy ok. 5 cm)

70 g (7 czubatych łyżek) wielozbożowych płatków (jeśli macie musli, mogą być płatki musli)
po 6 suszonych i pokrojonych daktyli, fig i moreli
garść wiórków kokosowych
garść pokrojonych rodzynek
garść ziaren słonecznika
1/4 łyżeczki soli
duża szczypta cynamonu
1 łyżeczka melasy lub słodu
1 duży dojrzały banan
odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do 180 C.

Jeśli suszone owoce są twarde, należy je zalać w miseczce kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawić na kilka godzin, po czym osączyć.
W misce dokładnie rozgnieść banana widelcem. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Starannie wymieszać.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Papier starannie posmarować odrobiną oleju, inaczej trudno będzie ciastka odkleić.
Nakładać ciasto, formując w miarę regularne okręgi. Ciastka powinny być raczej cienkie. Wyrównać powierzchnię.
Piec 12 minut (można z termoobiegiem), następnie obniżyć temperaturę do 120 C i dosuszyć przez 30 minut. Uważajcie, by nie przypalić!

Smacznego chrupania!

PS. Radzę od razu zrobić z podwójnej ilości składników, bo pojedynczą wielki łasuch zje na raz ;)

Komentarze

  1. Super , uwielbiam takie ciastka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe - muszę koniecznie zrobić! :) Jem oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. boski karmelowy smak zawsze mile widziany ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochu Twój przepis zmodyfikowałam- zamiast banana (lenistwo ryczy niczym wyspany niedźwiedź! :P) dodałam gruszkę, która była akurat na podorędziu i w ramach sodu dwie łyżki miodu :) Dodałam też startą na tarce czekoladę ... i już knuję pod nosem, że nie doczytałam do końca porady, żeby zrobić z podwójnej ilości składnikow! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciastka są genialne, zwłaszcza do zabrania do szkoły/pracy na drugie śniadanie. Dobre wychodzą też z dodatkiem karobu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne są te ciastka. Zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka zrobione wielokrotnie. Ciesza sie niebywalym sukcesem wsród Portugalczyków :) Dzieki za przepis!Pozdrawiam AniaPP

    OdpowiedzUsuń
  8. Co można dać zamiast melasy lub slodu? Nie chce dodawać miodu !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie