2013-02-09

Sałatka ryżowa z curry

Choć sałatki z dodatkiem majonezu to dziś jeden z symboli obciachu kulinarnego, niektóre bardzo lubię. Oto prosty przepis na jedną z nich. Sałatka w rzeczywistości jest żółciutka od curry, co nie wyszło na zdjęciu. Jeśli możecie, dodajcie ostrych ogórków konserwowych.

Sałatka z ryżu i curry Kasi i Maćka
1 szklanka ugotowanego na sypko i wystudzonego ryżu (u mnie basmati)
1 drobniutko posiekana mała cebula
1 pokrojona w kostkę duża czerwona papryka
duża garść pokrojonych oliwek, ładniej będą wyglądały czarne
3 pokrojone w drobną kostkę konserwowe ogórki, najlepiej ostre, kiedyś były takie z chili
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
1-2 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku
można dodać posiekaną natkę pietruszki

Wymieszać majonez ze śmietaną, olejem, curry i resztą przypraw. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i spróbować, czy nie trzeba doprawić. Przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.


3 komentarze:

  1. Kochana czy taką sałatkę jadłam jak byłam pierwszy raz u Ciebie z Abim?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, zrobiłam ją z dzikim ryżem i razem z chłopakiem nawcinaliśmy się jak bączki :)

    OdpowiedzUsuń