Dal po polsku - groch z papryką

To trzeci z kolei przepis z moją ulubioną papryką, tym razem w połączeniu z niedocenianą, niemodną, ale, moim zdaniem, najsmaczniejszą rośliną strączkową - polskim grochem.
Chodzi o to, by groch lekko rozgotować (ma stać się kremowy), za to papryka musi pozostać jędrna.
W przepisie ograniczyłam się do ogólnodostępnych w Polsce składników.
Pyszne.



Groch z papryką (6-8 porcji)
2 szklanki namoczonego na noc grochu w połówkach
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 litr bulionu warzywnego (może być z proszku)
5 łyżek oleju
4-5 pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę czerwonych papryk (mogą być różnokolorowe)
3-4 pokrojone w kostkę cebule
4 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
3 dojrzałe pomidory (pokrojone w mniejsze kawałki) lub zawartość małej puszki z pomidorami
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
natka pietruszki do posypania

Namoczony groch wypłukać, zalać bulionem, a potem gotować z dodatkiem liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, aż zacznie się lekko rozgotowywać.
Tymczasem na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z papryką. Po około 10 minutach dodać 4 posiekane ząbki czosnku (pozostałe 2 ząbki odłożyć, będą potrzebne później), smażyć  razem przez chwilę i dodać pomidory. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
Gdy groch się częściowo rozpadnie, wyjąć z garnka ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe. Dodać do grochu zawartość patelni z papryką i gotować całość około 5 minut. Wsypać majeranek, cząber, tymianek, obie papryki, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Spróbować.
Pozostałe dwa ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli na pastę i dodać do grochu po wyłączeniu palnika. Wymieszać.
Podawać z dowolną kaszą i kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

Spróbujcie, nie będziecie żałować. 

Komentarze

  1. a ja polecam fasolkę, ziemniaki i marchewkę w śmietanie !!! uwielbiam :) ten groch wydaje się być też smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Groch niemodny?! No nie.! Nigdy się z tym nie zgodzę! Groch jest SUPER! A Twoje danie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio gotuję strączkowe z glonami i dzięki temu nikt w domu nie narzeka na, emmm, kłopoty z brzuchem ;) Kolejny świetny przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. o taki obiad to ja rozumiem , Maria jaglaną tam widzę ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że się rozkręcasz :)) Super!
    W moim domu groch jest mega- modny :)a w takim zestawie, to absolutny "must have" ;)
    Marysiu, czy te paskudne kody przed opublikowaniem komentarza muszą tu być? One są u Ciebie wyjątkowo irytujące ;) Drażnią oczy i kable w mózgownicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda absolutnie przepysznie :)
    ps: jestem za tym żeby usunąć kody

    OdpowiedzUsuń
  7. Bet, moja babcia nawet do grochówki dodawała śmietanę i bardzo mi taka grochówka smakowała :)

    Justinko, a jednak bardzo rzadko widuję nowe, ciekawe przepisy z wykorzystaniem grochu.

    Haniu, mój nastolatek jest wyjątkowo negatywnie nastawiony do glonów, więc, choć lubię, bardzo rzadko korzystam ;(

    Alciu, no pewnie, że jaglaną :)

    Asiu i Veganandvain, dziękuję za tę uwagę, acz nie wiem, czy problem udało mi się rozwiązać. Coś wywaliłam, ale czy to były kody, trudno powiedzieć, bo w moim komputerze ich nie było widać.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie udało się, jest hasło: udowodnij, że nie jestes automatem i 2 hasła do rozwiązania ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu, bardzo dziękuję, będę próbować do skutku ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie