Sałatka ze szpinaku z kuminem i miodem
Poniższy przepis pochodzi z mojej ulubionej książki o kuchni indyjskiej, "1000 Indian Recipes" Neelam Batry. Dressing - jogurt doprawiony kuminem, mielonym imbirem, sokiem z pomarańczy i miodem - jest tak dobry, że doskonale sprawdza się jako samodzielny deser lub sos do owoców. Nawet mój mąż, który za kuminem nie przepada, tym razem nie tylko nie kręcił nosem, ale powiedział, że pyszne. Jeśli nie jesteście na diecie, wybierzcie tłusty jogurt - najlepiej grecki lub "typu greckiego".
Sałatka ze szpinaku z kuminem i miodem (4-6 porcji)
3 opakowania młodego szpinaku, umytego i osuszonego
2 łyżeczki kuminu, uprażonego na suchej patelni i grubo zmielonego w młynku do kawy
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka mielonego imbiru (w oryginalnym przepisie jest pół łyżeczki)
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (w oryginale jest 1 łyżka soku z cytryny)
2 łyżki (lub do smaku) miodu
1 szklanka tłustego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki odmierzyć i przygotować w zasięgu ręki.
W rondelku rozgrzać olej, wsypać mielony imbir, po chwili dodać sok pomarańczowy oraz miód i wymieszać.
Zdjąć z ognia i poczekać, aż zawartość rondelka wystygnie, po czym wymieszać ją z jogurtem, 1 łyżeczką kuminu, solą i pieprzem.
Dressing wymieszać ze szpinakiem, posypać resztą kuminu i podawać.
Sałatka ze szpinaku z kuminem i miodem (4-6 porcji)
3 opakowania młodego szpinaku, umytego i osuszonego
2 łyżeczki kuminu, uprażonego na suchej patelni i grubo zmielonego w młynku do kawy
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka mielonego imbiru (w oryginalnym przepisie jest pół łyżeczki)
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (w oryginale jest 1 łyżka soku z cytryny)
2 łyżki (lub do smaku) miodu
1 szklanka tłustego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki odmierzyć i przygotować w zasięgu ręki.
W rondelku rozgrzać olej, wsypać mielony imbir, po chwili dodać sok pomarańczowy oraz miód i wymieszać.
Zdjąć z ognia i poczekać, aż zawartość rondelka wystygnie, po czym wymieszać ją z jogurtem, 1 łyżeczką kuminu, solą i pieprzem.
Dressing wymieszać ze szpinakiem, posypać resztą kuminu i podawać.
PP - proste i pyszne a wlasciwie PPP - proste, pyszne i pewne. :)
OdpowiedzUsuńja bardzo ,ale bardzo chcę być twoja sąsiadką i to bliska , Maria nie ma obok jakiegoś mieszkania, , domu na sprzedaż?
OdpowiedzUsuńArku - :)
OdpowiedzUsuńAlu, wiesz, ja mam nawet jeden wolny pokój dla Ciebie ;)
Cudny przepis!
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię jogurty na słodko-kwaskowo-przyprawowo...
OdpowiedzUsuńtak?Hura , hura
OdpowiedzUsuńTak mi ślinka pociekła... Ale my nie jadamy nabiału. Czym można ten jogurt zastąpić, żeby nie stracić smaku?
OdpowiedzUsuńMagdo, obawiam się, że trudno będzie znaleźć alternatywę dla jogurtu w tym przepisie. Jogurtów sojowych nie jadam, więc trudno mi coś sensownego zaproponować. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to zrobienie dressingu z oleju/oliwy i soku pomarańczowego z dodatkiem kuminu i imbiru.
OdpowiedzUsuń