2011-04-14

Duszona kapusta z musztardą i pieczarkami

Kapusta z musztardą z Dijon, małymi pieczarkami dodanymi w całości i całą gamą przypraw. Aromatyczna i lekko pikantna, doskonale doprawiona, ciekawa. Pyszna! Najlepsza, jaką ostatnio ugotowałam, możliwe, że najlepsza w ogóle.


Kapusta z musztardą i pieczarkami
3 łyżki oleju
2 posiekane duże cebule
kawałek posiekanego świeżego imbiru (mniej więcej 1,5 cm)
3 posiekane ząbki czosnku
1 główka kapusty
300 g małych pieczarek
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku
3/4 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
duża szczypta mielonego cynamonu
po szczypcie mielonego kuminu, goździków i gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
2 czubate łyżki musztardy z Dijon
ewentualnie sok z cytryny do smaku i cukier
natka pietruszki do posypania

W dużym garnku (ja to robię w 5-litrowym) rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, dodać imbir, czosnek i smażyć przez 2-3 minuty, mieszając.
Kapustę pozbawić brzydkich zewnętrznych liści, ściąć grube nerwy liściowe i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką - pozostawić w całości.
Do garnka dodać pieczarki, dobrze obsmażyć, po czym dodać wszystkie przyprawy w proszku i smażyć dalej, aż zaczną pachnieć. Wrzucić kapustę, smażyć przez kilka minut, wlać 1 szklankę wody, a jeszcze lepiej bulionu warzywnego i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cały płyn odparuje.
Dodać musztardę, wymieszać i spróbować, czy nie trzeba dodać cukru, przypraw lub soku z cytryny. Dusić do miękkości. Kapustę podawać gorącą, posypaną nacią pietruszki, z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Kapusty i młodych ziemniaków i do tego zsiadłe mleko! Oj wiele bym dała za taki zestaw!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada! Lubię bardzo młodą kapustkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie chwalić?Jak tu znowu coś co zapiera dech w piersi , kurcze , jak ja bym chciała być twoją sąsiadką , ojej

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie pyszne, ale ja tęsknię za Twoimi wypiekami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakie to jest fajne, zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi sie zachcialo kapusty!
    przepis zapisuje i wykorzystam na jesieni, gdy bedzie stara kapusta, bo tej mlodej to troche szkoda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię bigos z kapusty kiszonej mojej teściowej, która dodaje do niego musztardę właśnie; Twoja kapucha też bardzo do mnie przemawia i ten zestaw przypraw!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aaaa, pyszne. Zrobię. A jaką dokładnie kapustę użyłaś? Bo jest tyle rodzajów...

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG aż się obśliniłam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Niedawno twierdziłam, że mam dosyć kapusty po zimie, ale chyba zmienię zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zainspirowana się czuję tym przepisem niezmiernie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam Was serdecznie! :)

    Jswm, wypieki odstawiłam i nie tęsknię za nimi ;D

    Anuszko, takiej zupełnie młodej to rzeczywiście szkoda, ale do jesieni na pewno nie trzeba czekać :)

    Asiu, nie wpadłabym na to, żeby do bigosu dodać musztardę - ciekawy pomysł :)

    Marysiu, użyłam zwykłej, białej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mario spokojnych i pysznych(jak to u Ciebie) życzę świąt

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu, bardzo dziękuję i przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem. Tobie i całej Twojej rodzinie również życzę wesołych świąt (nawet jeśli to już tylko końcówka:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubie jak naszej poczciwej dobrej kapuscie nadaje sie orientalnego szlifu. Przepis do wyprobowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kapusty przyrządzonej w ten sposób jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłem z połowy dużej główki ale dałem przypraw tyle, ile w przepisie. Może za dużo, a może ja naprawdę nie mam po drodze z aromatami indyjskimi w dużym natężeniu :) ta zrobiona przeze mnie nie była najlepszą jaką jadłem :)

    OdpowiedzUsuń