Dwie sałatki z cukinii
Lubię chrupać cukinie na surowo, lecz jeszcze bardziej lubię lekko podsmażone, przez co zdecydowanie zyskują na smaku.
Proponuję Wam przepisy na dwie sałatki z szybko podsmażonej cukinii. Obie można podawać letnie lub po schłodzeniu. Do sałatki z papryką pasuje ścisły, pokrojony w kostkę twaróg lub feta.
Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy smakuje zupełnie wyjątkowo - zachęcam do wypróbowania :)
Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy inspirowana przepisem z książki 1000 Indian Recipes (porcja dla dwóch osób)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
0,5 łyżeczki kuminu
2 młode cukinie
0,5 świeżego ananasa
0,25 szklanki soku z ananasa (najlepiej złapać do miski sok, który wycieknie w trakcie obierania ananasa)
1-2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
chilli w płatkach
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana nać kolendry lub pietruszki do posypania
Cukinie przekroić wzdłuż na ćwiartki, po czym pokroić w poprzek na grube ćwierćplasterki.
Ananasa obrać i pokroić w cząstki.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć imbir, dodać gorczycę i kumin. Gdy gorczyca zacznie strzelać, wrzucić cukinię i ananasa i smażyć krótko na dużym ogniu, cały czas mieszając.
W docelowej misce wymieszać sok z ananasa z sokiem z cytryny, płatkami chilli, solą i pieprzem. Przełożyć do miski zawartość patelni. Dodać skórkę z cytryny. Wymieszać i spróbować, czy sałatka nie wymaga doprawienia.
Posypać kolendrą.
Sałatka z cukinii i papryki (dla 4 osób)
3 łyżki oleju
3 pokrojone w piórka cebule
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
2 pokrojone młode cukinie
2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
świeży lub suszony tymianek, mogą też być zioła prowansalskie
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli w płatkach
nać pietruszki
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez dwie - trzy minuty.
Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym, dodać przyprawy, wymieszać i spróbować.
Posypać nacią pietruszki.
Proponuję Wam przepisy na dwie sałatki z szybko podsmażonej cukinii. Obie można podawać letnie lub po schłodzeniu. Do sałatki z papryką pasuje ścisły, pokrojony w kostkę twaróg lub feta.
Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy smakuje zupełnie wyjątkowo - zachęcam do wypróbowania :)
Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy inspirowana przepisem z książki 1000 Indian Recipes (porcja dla dwóch osób)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
0,5 łyżeczki kuminu
2 młode cukinie
0,5 świeżego ananasa
0,25 szklanki soku z ananasa (najlepiej złapać do miski sok, który wycieknie w trakcie obierania ananasa)
1-2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
chilli w płatkach
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana nać kolendry lub pietruszki do posypania
Cukinie przekroić wzdłuż na ćwiartki, po czym pokroić w poprzek na grube ćwierćplasterki.
Ananasa obrać i pokroić w cząstki.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć imbir, dodać gorczycę i kumin. Gdy gorczyca zacznie strzelać, wrzucić cukinię i ananasa i smażyć krótko na dużym ogniu, cały czas mieszając.
W docelowej misce wymieszać sok z ananasa z sokiem z cytryny, płatkami chilli, solą i pieprzem. Przełożyć do miski zawartość patelni. Dodać skórkę z cytryny. Wymieszać i spróbować, czy sałatka nie wymaga doprawienia.
Posypać kolendrą.
Sałatka z cukinii i papryki (dla 4 osób)
3 łyżki oleju
3 pokrojone w piórka cebule
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
2 pokrojone młode cukinie
2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
świeży lub suszony tymianek, mogą też być zioła prowansalskie
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli w płatkach
nać pietruszki
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez dwie - trzy minuty.
Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym, dodać przyprawy, wymieszać i spróbować.
Posypać nacią pietruszki.
Obydwie sałatki bardzo mi się podobają:) Uwielbiam cukinie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie - może w końcu zakupię swoją pierwszą cukinię? :-)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, a ostatnio brakowało mi weny i ciągle ładowałam ją jako dodatek do makaronu kukurydzianego. Teraz będę miała jakąś odmianę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję:) dzieki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPróbowałam zdecydować, którą wolałabym zjeść ale nie wiem:) Obydwie świetne.
OdpowiedzUsuńjak wiosennie, kolorowo!
OdpowiedzUsuńoch, porywam po porcyjce obydwóch!
Smakowite pomysły i już zapisuję w cukiniowych inspiracjach, koniecznych do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńta z ananasem brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńpoproszę na któryś obiad ;)
Chyba II jest bardziej w moim "smaku", ale pierwsza mnie intryguje i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Oo.. to coś dla mnie, jestem cukiniożercą. Ostatnio jem gotowaną krótko na parze z sosem sezamowym. Ta sałatka z ananasem to dobra opcja ;)
OdpowiedzUsuńA.
o fajne, zapamiętam, ale poczekam na sezon i na cukinię i paprykę :)
OdpowiedzUsuńI o mam kolejny przepis na parapetówę :D
OdpowiedzUsuńMaryś co tam dziś gotujesz?Bom się za tobą stęskniłam
OdpowiedzUsuńananasowa moja, zrobi się!
OdpowiedzUsuń