Dwie sałatki z cukinii

Lubię chrupać cukinie na surowo, lecz jeszcze bardziej lubię lekko podsmażone, przez co zdecydowanie zyskują na smaku.
Proponuję Wam przepisy na dwie sałatki z szybko podsmażonej cukinii. Obie można podawać letnie lub po schłodzeniu. Do sałatki z papryką pasuje ścisły, pokrojony w kostkę twaróg lub feta.
Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy smakuje zupełnie wyjątkowo - zachęcam do wypróbowania :)



Sałatka z cukinii, ananasa, kuminu i gorczycy inspirowana przepisem z książki 1000 Indian Recipes (porcja dla dwóch osób)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
0,5 łyżeczki kuminu
2 młode cukinie
0,5 świeżego ananasa
0,25 szklanki soku z ananasa (najlepiej złapać do miski sok, który wycieknie w trakcie obierania ananasa)
1-2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
chilli w płatkach
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
posiekana nać kolendry lub pietruszki do posypania

Cukinie przekroić wzdłuż na ćwiartki, po czym pokroić w poprzek na grube ćwierćplasterki.
Ananasa obrać i pokroić w cząstki.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć imbir, dodać gorczycę i kumin. Gdy gorczyca zacznie strzelać, wrzucić cukinię i ananasa i smażyć krótko na dużym ogniu, cały czas mieszając.
W docelowej misce wymieszać sok z ananasa z sokiem z cytryny, płatkami chilli, solą i pieprzem. Przełożyć do miski zawartość patelni. Dodać skórkę z cytryny. Wymieszać i spróbować, czy sałatka nie wymaga doprawienia.
Posypać kolendrą.


Sałatka z cukinii i papryki (dla 4 osób)
3 łyżki oleju
3 pokrojone w piórka cebule
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
2 pokrojone młode cukinie
2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego
świeży lub suszony tymianek, mogą też być zioła prowansalskie
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chilli w płatkach
nać pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez kilka minut na dużym ogniu, mieszając. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez dwie - trzy minuty.
Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym, dodać przyprawy, wymieszać i spróbować.
Posypać nacią pietruszki.

Komentarze

  1. Obydwie sałatki bardzo mi się podobają:) Uwielbiam cukinie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wybornie - może w końcu zakupię swoją pierwszą cukinię? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię, a ostatnio brakowało mi weny i ciągle ładowałam ją jako dodatek do makaronu kukurydzianego. Teraz będę miała jakąś odmianę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cukinię w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję:) dzieki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam zdecydować, którą wolałabym zjeść ale nie wiem:) Obydwie świetne.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak wiosennie, kolorowo!
    och, porywam po porcyjce obydwóch!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite pomysły i już zapisuję w cukiniowych inspiracjach, koniecznych do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ta z ananasem brzmi świetnie!
    poproszę na któryś obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba II jest bardziej w moim "smaku", ale pierwsza mnie intryguje i to bardzo :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  11. Oo.. to coś dla mnie, jestem cukiniożercą. Ostatnio jem gotowaną krótko na parze z sosem sezamowym. Ta sałatka z ananasem to dobra opcja ;)

    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. o fajne, zapamiętam, ale poczekam na sezon i na cukinię i paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I o mam kolejny przepis na parapetówę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Maryś co tam dziś gotujesz?Bom się za tobą stęskniłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie