Wegańskie gofry z bananem i coca-colą :)

Nie sądziłam, że przygotowanie bezmlecznych i bezjajecznych gofrów będzie tak proste. Zamiast występujących w tradycyjnych przepisach jajek, dodałam do ciasta dużego banana, zamiast mleka i masła - mleko kokosowe, które jest bardzo tłuste. Dla chrupkości i puszystości - coca-colę! Gofry wyszły bardzo chrupiące, a smak banana jest doskonale wyczuwalny, żałuję tylko, że w ogóle nie czuć smaku mleka kokosowego. Jeśli użyjecie innego "mleka" roślinnego, dodajcie do ciasta 1 łyżkę oleju. Banana trzeba bardzo dokładnie zmiksować - jeśli pozostawicie większe kawałki, przypalą się.


Wegańskie gofry z bananem i coca-colą (6 gofrów)
200 ml mleka kokosowego (nie light)
1 duży banan
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 szklanka mąki (170 g)
150 ml coca-coli (i, na wszelki wypadek, jeszcze trochę więcej)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy

Przed przystąpieniem do robienia ciasta, dobrze nagrzejcie gofrownicę. Moja gofrownica nie wymaga smarowania tłuszczem przed pieczeniem, ale na wszelki wypadek starannie wysmarujcie wnętrze gofrownicy pędzelkiem umoczonym w oleju.
Banana zmiksować z mlekiem kokosowym i cukrem wanilinowym, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać colę, wymieszać. Dodać sodę i wymieszać jeszcze raz. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, stopniowo dodawajcie więcej coli.
Wlewać do gofrownicy porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić, by ciasto pokryło wszystkie zagłębienia. Smażyć przez około 3 minuty - najlepiej dostosować stopień wypieczenia do osobistych upodobań. Posypywać cukrem pudrem lub smarować dżemem. Można obłożyć owocami i polać syropem klonowym.


PS. Zobaczcie, kto zbierał datki na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy przed bramą Uniwersytetu Warszawskiego. Autorem zdjęć jest mój syn.
PPS. Dopiero po opublikowaniu zdjęć na blogu zauważyłam, że znalazłam się w kadrze na drugim zdjęciu :)


Komentarze

  1. i ja słyszałam kiedyś o tej podmianie jajka na banana. ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujace. Ciekawa jestem, czy wyszlyby w mojej gofrownicy, bo ma bardzo mala moc i do tej pory zadne na proszku sie nie udaly. Wychodza tylko drozdzowe. Twoje wygladaja w srodku na luzne a u mnie robi sie glutowaty zakalec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Arcyciekawa propozycja i prezentuja sie te gofry rowniez b elegancko. Ale zeby zaspokoic takiego lasucha jak ja konieczny bylby jakis niezdrowy dodatek - bita smietaa, syrop klonowy czy cos! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! z tą coca colą to szaleństwo ;) mam złe wspomnienia z robieniem gofrów ale chyba dam szansę ponownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przez dodanie tej coli, wyszły niezwykle puszyste.
    i aromat bananów z kokosem... świetne gofry, naprawdę rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie do wypróbowania. ten banan zamiast jajka bardzo mnie intryguje

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne , trzeba by zrobić :)
    I zdjęcia śliczne , takie mega apetyczne

    p.s ja raz robiłam gofry na płatkach owsiankach zamiast maki , na zakwasie i bananach , pamiętam, że bardzo pyszne były

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakowicie wyglądają! Czy colę można zastąpić czymś innym gazowanym? Np. wodą gazowaną? Staram się unikać tego napoju.

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiejko, Chantel, smakują jak bananowe gofry :) Banan to najlepszy zamiennik jajka w wegańskich przepisach. Aż szkoda, że nie do wszystkich dań pasuje.

    Thiesso, moja gofrownica ma dość dużą moc - 1000 W. To klucz do sukcesu udanych gofrów, ale bąbelki z coli czy wody gazowanej poprawiają chrupkość skórki. Bez nich efekt nie jest tak dobry, nawet w mojej gofrownicy. Może spróbujesz?

    Arku, toż tu jest bardzo niezdrowy dodatek - coca-cola :) Ale taki na przykład krem chiboust też pasowałby wyśmienicie ;D

    Olgo, daj im szansę - moim zdaniem warto :)

    Karmelitko, Kasiu - dziękuję!

    Alu, ja się dopiero rozkręcam ;) Płatki owsiane to świetny pomysł!

    Haniu, dodaj wody gazowanej, łyżeczkę cukru pudru i szczyptę cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za świetny pomysł - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te twoje są chyba bardziej wykwitnę ,
    ja te swoje gofry mam zapisane i przepis był miej więcej taki
    GOFRY OWSIANE NA ZAKWASIE

    2 szklanki płatków owsianych(takie zwykłe )
    2 szklanki wody
    trochę soli
    ok 2/3-1 szklanki zakwasu pszennego ,żytniego(z obu wychodzi)
    wymieszać i zostawić w cieple na 3-4 godziny
    dodać pokrojone w plastry
    2 banany
    2 łyżki oleju
    Zmiksować na dość jednolite ciasto
    piec/smażyć gofry i gofrownicy na chrupiąco ,mi wychodzi ok 8-10 gofrów

    OdpowiedzUsuń
  12. Quino, bardzo dziękuję. Zdjęcia R2D2 są boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dobry przepis!?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ka.wo - dziękuję!

    Aluś, wpisuję do kolejki przepisów do wypróbowania! Dzięki!

    Proszę, Haniu :)

    Anonimowy - dobry, zachęcam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mario , ale to taki wymyślony przepis przez Alcie :P, nie jest idealny , robiłam tylko z dwa razy je , a później inne przepisy co musiałam wypróbować koniecznie , nie pozwoliły mi go udoskonalić :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Alu, takie przepisy są najlepsze! :) A kolejki przepisów do wypróbowania mają to do siebie, że, tak jak te z czasów komunizmu - nigdy się nie kończą ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. dokładnie:P
    co mi się wydaje ,że trochę sobie już kolejkę rozbiłam , zmniejszyłam , przejrzę blogi , kupie książkę i mam od nowa wielką i niekończąca :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Skąd ja to znam? (emotek drapiący się po głowie z zafrasowaną, szelmowską miną) :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy mogłabyś podać markę i model swojej gofrownicy ? Planuję zakup i bardzo mi zależy, żeby nie trzeba było jej smarować olejem. Pozdrawiam, Aga ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne zdjęcia.
    I bardzo dobry pomysł na dodanie coca-coli do gofrów.
    Zapraszam do mnie na http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/waffles-with-raspberry-sauce-gofry-z.html
    po więcej przepisów na słodkości.

    Pozdrawiam, NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie