Ciszka (kiszka) kaszubska
Potrawa nie jest zbyt elegancka, za to smakuje wspaniale. Kaszę gryczaną miesza się ze startymi surowymi ziemniakami i cebulą, doprawia do smaku solą i pieprzem, dla lepszego związania masy można dodać jajko. Następnie gotuje się całość w gazie - kiedyś robiło się to w specjalnie do tego celu uszytych lnianych woreczkach - przez 1,5 h. Niektóre przepisy podają tylko 30-40 minut, jednak po tym czasie moje ciszki były w środku surowe, zalecam więc dłuższy czas gotowania. To moje drugie podejście do tego kaszubskiego specjału. Za pierwszym razem surową masę odcisnęłam bardzo mocno i ciszka była zbyt zbita, tym razem masy prawie nie odciskałam i konsystencja była nieco zbyt luźna. Zainteresowanych historią ciszki odsyłam do Listy produktów tradycyjnych. Ciszka kaszubska (przepis na podstawie książki Hanny Szymanderskiej "Kuchnia polska. Potrawy regionalne") 500 g kaszy gryczanej 1 kg obranych ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku garść drobniutko posiekanej naci pietruszki j
Wesołych, zdrowych, rodzinnych, leniwych i smacznych Świat Ci życzę!:)
OdpowiedzUsuńP.S. Jakie masz piękne kiciole:)
Radosnych Swiat! Pogodnych i spokojnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuję, dziewczyny! I pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo, kociska naprawdę są piękne :) Czarno-białą kotkę Yoko strasznie trudno sfotografować, gdyż zawsze niemożliwie się wierci, tym razem jakoś się udało :)
Mario ,a ja tobie życzę na ten świąteczny czas, ale nie tylko spełnienia marzeń
OdpowiedzUsuńp.s ach te koty - u siostry Chojrak był gwiazda Wigilijnej wieczerzy ,a dziś u mnie Pyza i spółka zabawiała gości :P
p.s 2dziś mieliśmy ta pizze z kapusta , pycha
Wesolutkich Świąt:*
OdpowiedzUsuńświąt Ci życzę aromatycznych. w gronie tych, których kochasz najbardziej.
OdpowiedzUsuń