2010-12-20

Pizza ;) z kapustą i grzybami, sałatka z fasoli i śliwek

Miałam nadzieję, że w tym roku uda mi się zamieścić na blogu kilka ciekawych wegetariańskich przepisów wigilijnych i świątecznych. Nie wyrobiłam się. Przypominam Wam więc przepisy, które są już na blogu: kapustę z melasąpasztet z fasoli, pieczarek i orzechówsałatkę z pieczarek i orzechów włoskich.
Oprócz tego proponuję Wam bardzo prosty i naprawdę fenomenalny sposób na wykorzystanie resztek wigilijnej kapusty z grzybami, znacznie prostszy niż kulebiak czy pierogi. Skłamałabym pisząc, że wykorzystuję resztki kapusty do tego dania. Jest na odwrót - robię kapustę specjalnie z myślą o tym, że podam ją na cieście pizzowym. Jeśli mi nie wierzycie, że to jest pyszne, przekonajcie się sami :)



Kapusta z grzybami na pizzowym spodzie (4 porcje)
Do tego przepisu potrzeba 0,5 kg kapusty z grzybami.  Na przeciętną porcję wigilijnej kapusty  biorę:
2,5 kg kiszonej kapusty
4 liście laurowe
po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
5 łyżek oleju
4 duże posiekane cebule
15 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków
syrop klonowy, melasa lub miód do smaku
ciasto na spód:
300 g mąki, najlepiej typ 650 (do pizzy polecam mąkę babuni z Biedronki)
1 bardzo płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka drożdży instant dra Oetkera
2 łyżki oliwy
tyle wody, by powstało gładkie, mięciutkie i elastyczne ciasto

Grzyby połamać na mniejsze kawałki, namoczyć na co najmniej pół godziny w gorącej wodzie i ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę poszatkować, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i 2 łyżki oleju. Gotować bez przykrycia do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać do kapusty ugotowane grzyby wraz z wywarem. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju do zbrązowienia, dodać do kapusty. Smażyć kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Kapusta powinna mieć bursztynowy kolor. Gdy uznacie, że jest gotowa, dodajcie odrobinę syropu klonowego, melasy lub miodu. Ja bardzo lubię kapustę doprawioną na słodko, o czym już tu wspominałam, ale jeśli nie przemawia do Was ten dodatek, pomińcie go.
Ciasto na spód najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce - takie uzyskuje najlepszą konsystencję i smak.
Mąkę wymieszać w misce robota kuchennego z solą, cukrem, drożdżami i oliwą, i dodawać stopniowo wodę. Ma powstać gładkie, elastyczne i miękkie jak poduszeczka ucha ciasto. Wyrabiać kilka minut. Ciasto ma uformować kulę nieprzywierającą do dna miski. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki lub wody. Ciasto posmarować oliwą, a miskę z ciastem przykryć folią samoprzylegającą i wstawić do lodówki.
Następnego dnia rano wyjąć, przebić i wyrabiać przez chwilę, po czym z powrotem przykryć folią.
Przed pieczeniem dobrze rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie to 250 stopni). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim rozwałkowane ciasto. Ciasto obłożyć kapustą z grzybami, zostawiając wolne brzegi. Piec około 12 minut.
Jeść gorące.

Na Wigilli u mojej teściowej jada się ciepłą fasolę z miodem. Jest to ulubiona potrawa wigilijna mojego syna. Ja polecam Wam moją wersję sałatki z fasoli i suszonych śliwek. Bardzo prostą wersję tej sałatki, składającą się jedynie z fasoli i śliwek, jada się południu Polski. Zdjęcie będzie dopiero po świętach. Uwaga - pyszne! - można od razu zrobić podwójną porcję :)

Wigilijna sałatka z fasoli i suszonych śliwek
250 g białej fasoli namoczonej na noc
100 g suszonych śliwek
duża garść wyłuskanych orzechów włoskich
listki z kilku gałązek tymianku
garść posiekanej naci pietruszki
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
1 ząbek startego lub przeciśniętego przez praskę czosnku
5 łyżek oliwy

Śliwki namoczyć w wodzie lub mocnej herbacie, aż trochę zmiękną, lecz uwaga, muszą pozostać jędrne - nie mogą się rozpadać. Pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę ugotować w nowej wodzie do miękkości, odlać i wystudzić. Ocet balsamiczny posolić, popieprzyć, wymieszać z czosnkiem i oliwą. Wymieszać z resztą składników. Przełożyć do eleganckiej salaterki i podać w Wigilię.

15 komentarzy:

  1. jak ty mnie koleżanko zaskakujesz , ja dziś ajwar kupiłam ,a jakże na spaghetti, będzie jeszcze przed świętami jako taki obiad z błyskiem, a bez roboty praktycznie
    A tu widzę ,że poprawki w menu na święta muszę robić:)
    pizza z kapusta i ta sałatka brzmią rewelacyjnie i na pewno jedna z nich lub/ i obie się znajda na moim stole -te pół kilo kapusty to już przyprawionej ma być?Na tą porcję?
    ach Maryś, a pochwal się co będzie u Ciebie na Wigilię i Święta
    na przepisy to pewnie nie masz czasu i się nie dziwię , kiedyś tam nawet dużo po świętach może uda się tobie tu wklepać(albo może na @ kiedyś tam)
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu, 0,5 kg już ugotowanej i doprawionej kapusty. Z tych początkowych 2,5 kg robi się ostatecznie jakieś 1,5 kg, a na jeden spód potrzebna jest mniej więcej 1/3.
    Alu, ja w tym roku zrobię niewiele, szczerze mówiąc jeszcze nawet nie do końca wiem co. Na pewno kapustę z grzybami, pasztet z soczewicy, sałatkę z fasoli i śliwek, barszcz czerwony, uszka, piernik i makagigi. Rozmyślam jeszcze nad pierogami z ziemniakami i grzybami, o których wspomniała Ewa w komentarzach pod pierogami z kaszą i twarogiem. A Ty, Alu, masz już ustalone menu? Oczywiście, poza 100 tonami pierniczków i 115 piernikami, o których mi wiadomo ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mario , jeszcze nie jutro sobie dokładnie napiszę co zrobię
    wiem tylko ,że barszcz na bank, zupa grzybowa( bo się siostrzenica uparła ,że ugotuje)
    pierogi z kapusta i grzybami i takie pierogi z słodkiej kapusty( farsz tylko z cebuli, kapusty , masła i soli oraz pieprzu , w tamtym roku zrobiłam i przepadłam)
    krokiety( a raczej opiekanki) ziemniaczano-orzechowe
    tofu po grecku, albo boczniaki po grecku też chyba,o ta twoja pizza ,a może i sałatka
    a i takie pieczarki w marynacie -nazywa się grzyby jak ryby chyba zrobię , bo można prędzej ,a całkiem dobre i nie smakują jak ryby:P
    siostra zrobi kutie ,a ja dopiekę ciasteczek z kruchych (gdzie z polowe maki będzie owsianej)czyli 2;1-kutia i mak z łamańcami
    a ciasta to już będą na święta i pasztet z kasztanami tez

    OdpowiedzUsuń
  4. acha , jakbyś chciała na coś przepis to podrzucę

    OdpowiedzUsuń
  5. Alu, "grzyby jak ryby" brzmią bardzo ciekawie ;) Poproszę o przepis! Resztę jestem w stanie sobie wyobrazić i mniej więcej wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wierzę, że jest pyszne, bo wczoraj jadłam kanapki z żytniego chleba z farszem grzybowo-kapuścianym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. salatka do zrobienia na swieta tzn na weekend, bo u nas w tym roku swieta odwolano ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, niebywałe.
    pierwszy raz widzę coś tak innowacyjnego.
    ogromne uznanie za taka kreatywnośc. naprawdę, podziwiam ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Haniu, kanapki z żytniego chleba z farszem kapuściano-grzybowym to doskonały pomysł! :)

    Anuszko, u nas też niemalże odwołane, w każdym razie planuję wielkie świąteczne lenistwo ;)

    Karmelitko, dziękuję. Cebularze są trochę podobne :) Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam jakąś straszliwą ilość nadzienia do uszek i stwierdziłam, że będzie dobra jako pasta do kanapek ;) Pizzę zrobię, jak już przeproszę się na dobre z pszenicą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ho ho:))ten pierwszy [przepis jest niesamowity:)
    Spróbuje sobie kiedyś takiej nietypowej pizzy, bo wyglada naprawdę pysznie!!!
    Zdrowych, spokojnych i rodzinnych świat Ci zyczę!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł z tą pizzą, a sałatkę zrobię na Święta, mam nawet składniki :) Wszystkiego dobrego z okazji Świąt i Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  13. Haniu, w takim razie czekam na relację :)

    Andziu, bardzo się cieszę, że Ci się przepis podoba i dziękuję za życzenia :) Tobie również życzę Wesołych Świąt! :-)

    Asiu, dziękuję bardzo! Tobie również życzę wszystkiego najlepszego i dużo radości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam różnego rodzaju kapusty na cieście! Sama robię mini tarty lub paszteciki z kapustą na cieście francuskim i podobnie jak w Twoim przepisie, za niezbędny uważam dodatek miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego do smaku.

    OdpowiedzUsuń