Kasza jęczmienna z pistacjami

Jednogarnkowy obiad na co dzień, wiosenny i sycący. W miarę pojawiania się nowych warzyw można je dowolnie kombinować z kaszą. Pistacje do tego przepisu warto obrać także z burej skórki, zielone będą się ładniej prezentowały.
Kasza jęczmienna z pistacjami i wiosennymi warzywami (dla 3 osób)
150 g wypłukanej kaszy jęczmiennej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki obranych z łupinek oraz ze skórek pistacji
1 pokrojona w kostkę cebula
2 starte na tarce lub drobno pokrojone ząbki czosnku
2 oskrobane i pokrojone w ćwierćplasterki marchewki
300 g pozbawionej końcówek szparagowej fasolki
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
sól i pieprz do smaku
800 ml bulionu wegetariańskiego
ulubione zioła do posypania

Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić cebulę, czosnek, marchew, fasolkę, pistacje i smażyć przez kilka minut, mieszając. Dodać przyprawy, smażyć przez kolejne 2 minuty, po czym wrzucić wypłukaną kaszę. Obsmażyć ją, aż cała kasza pokryje się tłuszczem, następnie wlać gorący bulion. Gdy prawie cały bulion wyparuje, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż fasolka będzie al dente, a kasza prawie ugotowana. Wyłączyć gaz i zostawić jeszcze na 5-7 minut pod przykrywką, żeby "doszło". Podawać posypane ulubionymi ziołami.

Inne przepisy z kaszą jęczmienną, do wyboru, do koloru, znajdziecie tu.

Komentarze

  1. Jak zwykle apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz co?Uwielbiam Twoje przepisy !!!!!!
    To na 100% będzie mi smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, chodzi za mna ostatnio kasza, chodzi :-)
    Chyba się skuszę bo pysznie wygląda :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wciąż mnie zadziwiają Twoje pyszne wpisy.

    OdpowiedzUsuń
  5. o a ja wczoraj jadłam jaglankę z kuskusem :)
    p.s. udało mi się zakupić kamut o którym pisałaś, jak spróbuje dam znać jak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wszystkie Wasze przemiłe komentarze i pozdrawiam serdecznie :)

    Aga, kamut jest pyszny, mnie smakuje jak ugotowane ziarna kukurydzy, tylko skubany dłuuugo się gotuje. Szczególnie polecam do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Quino, te twoje kaszotta są niesamowite, masz niezwykłą fantazję kulinarną - i pewnie nie tylko;)

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest przepyszne
    nie mam zdjęć , bo zjedli mi szybciej nim wyjęłam aparat
    Pani to jest Mistrz , mistrz najlepszych zdrowych dań jakie świat widział

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie