Kasza jęczmienna z pistacjami
Jednogarnkowy obiad na co dzień, wiosenny i sycący. W miarę pojawiania się nowych warzyw można je dowolnie kombinować z kaszą. Pistacje do tego przepisu warto obrać także z burej skórki, zielone będą się ładniej prezentowały.
Kasza jęczmienna z pistacjami i wiosennymi warzywami (dla 3 osób)
150 g wypłukanej kaszy jęczmiennej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki obranych z łupinek oraz ze skórek pistacji
1 pokrojona w kostkę cebula
2 starte na tarce lub drobno pokrojone ząbki czosnku
2 oskrobane i pokrojone w ćwierćplasterki marchewki
300 g pozbawionej końcówek szparagowej fasolki
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
sól i pieprz do smaku
800 ml bulionu wegetariańskiego
ulubione zioła do posypania
Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić cebulę, czosnek, marchew, fasolkę, pistacje i smażyć przez kilka minut, mieszając. Dodać przyprawy, smażyć przez kolejne 2 minuty, po czym wrzucić wypłukaną kaszę. Obsmażyć ją, aż cała kasza pokryje się tłuszczem, następnie wlać gorący bulion. Gdy prawie cały bulion wyparuje, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż fasolka będzie al dente, a kasza prawie ugotowana. Wyłączyć gaz i zostawić jeszcze na 5-7 minut pod przykrywką, żeby "doszło". Podawać posypane ulubionymi ziołami.
Inne przepisy z kaszą jęczmienną, do wyboru, do koloru, znajdziecie tu.
Kasza jęczmienna z pistacjami i wiosennymi warzywami (dla 3 osób)
150 g wypłukanej kaszy jęczmiennej
3 łyżki oleju
1/2 szklanki obranych z łupinek oraz ze skórek pistacji
1 pokrojona w kostkę cebula
2 starte na tarce lub drobno pokrojone ząbki czosnku
2 oskrobane i pokrojone w ćwierćplasterki marchewki
300 g pozbawionej końcówek szparagowej fasolki
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
sól i pieprz do smaku
800 ml bulionu wegetariańskiego
ulubione zioła do posypania
Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić cebulę, czosnek, marchew, fasolkę, pistacje i smażyć przez kilka minut, mieszając. Dodać przyprawy, smażyć przez kolejne 2 minuty, po czym wrzucić wypłukaną kaszę. Obsmażyć ją, aż cała kasza pokryje się tłuszczem, następnie wlać gorący bulion. Gdy prawie cały bulion wyparuje, przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż fasolka będzie al dente, a kasza prawie ugotowana. Wyłączyć gaz i zostawić jeszcze na 5-7 minut pod przykrywką, żeby "doszło". Podawać posypane ulubionymi ziołami.
Inne przepisy z kaszą jęczmienną, do wyboru, do koloru, znajdziecie tu.
Jak zwykle apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńwiesz co?Uwielbiam Twoje przepisy !!!!!!
OdpowiedzUsuńTo na 100% będzie mi smakować
Świetny przepis.Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńOj, chodzi za mna ostatnio kasza, chodzi :-)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę bo pysznie wygląda :-)
Pozdrawiam
zajebiste! excuse my English!
OdpowiedzUsuńwciąż mnie zadziwiają Twoje pyszne wpisy.
OdpowiedzUsuńo a ja wczoraj jadłam jaglankę z kuskusem :)
OdpowiedzUsuńp.s. udało mi się zakupić kamut o którym pisałaś, jak spróbuje dam znać jak smakował :)
Dziękuję za wszystkie Wasze przemiłe komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAga, kamut jest pyszny, mnie smakuje jak ugotowane ziarna kukurydzy, tylko skubany dłuuugo się gotuje. Szczególnie polecam do sałatek :)
Quino, te twoje kaszotta są niesamowite, masz niezwykłą fantazję kulinarną - i pewnie nie tylko;)
OdpowiedzUsuńto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńnie mam zdjęć , bo zjedli mi szybciej nim wyjęłam aparat
Pani to jest Mistrz , mistrz najlepszych zdrowych dań jakie świat widział