2010-04-14

Zupa paprykowa z soczewicą i czerwoną pastą curry

To jedna z wersji zupy, którą kiedyś prezentowałam w Galerii Potraw. Ta zupa świetnie znosi wszelkie modyfikacje. Do bazy - podsmażonych cebuli i papryki, gotowanych w bulionie z ziemniakami - można wrzucić niemal wszystko. Ważne, by pod koniec, dla przełamania smaku, dodać koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe lub zwykłe. Resztę składników można kombinować w zależności od własnych upodobań i zawartości lodówki. Smakuje wszystkim.
Zupa paprykowa z kiełkami soczewicy i czerwoną pastą curry
3 łyżki oleju
2 drobno posiekane cebule
2 starte na tarce ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
1 łyżka wegetariańskiej czerwonej pasty curry
3-4 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego (może być z proszku lub kostki)
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
pół brokuła
3/4 szklanki dowolnych kiełków roślin strączkowych (może być także kukurydza z puszki, ugotowana ciecierzyca lub soczewica)
mleko lub mleko kokosowe do zabielenia
sól ziołowa lub selerowa i cukier do smaku
do posypania natka pietruszki i garstka odłożonych surowych kiełków (jeśli to kiełki z ciecierzycy, lepiej je przez chwilę podgotować na parze)

Cebulę podsmażyć na oleju, dodać paprykę i dobrze wysmażyć, by papryka lekko się skarmelizowała. Dodać czosnek, pastę curry i smażyć jeszcze przez chwilę, po czym zalać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 10 minutach dodać brokuła i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a brokuł al dente. Wymieszać zupę z przecierem pomidorowym, dodać kiełki i gotować dalsze 2-3 minuty. Spróbować, dodać sól i cukier do smaku. Zabielić i podawać zupę posypaną odłożoną garstką kiełków i/lub natką pietruszki.
Smacznego:)

4 komentarze: