Wiosenna sałatka z pęczaku i rzodkiewek
Na blogu jest już jedna sałatka z pęczaku. Sałatka z rzodkiewkami jest mniej aromatyczna i lżejsza, ale też smaczna. Ważne, by rzodkiewki smakowały jak rzodkiewki, a nie jak woda. Jeśli listki rzodkiewek są ładne i jędrne, można je pokroić w paski i dodać do sałatki.
Wiosenna sałatka z pęczaku i rzodkiewek
1 szklanka pęczaku
sól
1-2 ząbki czosnku startego na tarce
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
cukier do smaku
sól i pieprz
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
pół pęczka rzodkiewek + garść ładnych listków
pół pęczka natki
pół pęczka szczypiorku
kilka gałązek tymianku
duża garść orzechów włoskich lub laskowych
1-2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
1 drobno posiekana czerwona cebula
Przygotować winegret: musztardę i ocet winny lub sok z cytryny posolić, popieprzyć, posłodzić, wymieszać, po czym połączyć z olejem lub oliwą i startym czosnkiem.
Pęczak ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody lub bulionu. Osączyć na sitku, przełożyć do miski i wymieszać z sosem winegret. Rzodkiewki pokroić w plastry. Zioła i listki rzodkiewek drobno posiekać. Orzechy pokruszyć wałkiem lub posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pęczakiem.
Pęczak najlepiej smakuje dobrze przyprawiony, więc nie żałujcie przypraw! Bardzo tu pasuje sól ziołowa lub selerowa.
Wiosenna sałatka z pęczaku i rzodkiewek
1 szklanka pęczaku
sól
1-2 ząbki czosnku startego na tarce
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
cukier do smaku
sól i pieprz
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
pół pęczka rzodkiewek + garść ładnych listków
pół pęczka natki
pół pęczka szczypiorku
kilka gałązek tymianku
duża garść orzechów włoskich lub laskowych
1-2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
1 drobno posiekana czerwona cebula
Przygotować winegret: musztardę i ocet winny lub sok z cytryny posolić, popieprzyć, posłodzić, wymieszać, po czym połączyć z olejem lub oliwą i startym czosnkiem.
Pęczak ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody lub bulionu. Osączyć na sitku, przełożyć do miski i wymieszać z sosem winegret. Rzodkiewki pokroić w plastry. Zioła i listki rzodkiewek drobno posiekać. Orzechy pokruszyć wałkiem lub posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pęczakiem.
Pęczak najlepiej smakuje dobrze przyprawiony, więc nie żałujcie przypraw! Bardzo tu pasuje sól ziołowa lub selerowa.
Bardzo lubie salatki na peczaku. Takiej jeszcze nie jadlam, totez dodaje do ulubionych i wyprobuje wkrotce.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczna salatka! Lubie takie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
U nas niestety nie ma prawdziwych rzodkiewek, nad czym boleję od bardzo dawna.
OdpowiedzUsuńSzczególnie więc mi smutno patrząc na twoją smakowitą sałatkę. Przypomina mi się też, jak to znajomy z Polski przywiózł mi prawdziwe rzodkiewki na spotkanie w Szwajcarii.
Lada chwila będzie prawdziwa rzodkiewka, to sobie zrobię taką sałatkę. A co!
OdpowiedzUsuń