Wiosenna sałatka z pęczaku i rzodkiewek

Na blogu jest już jedna sałatka z pęczaku. Sałatka z rzodkiewkami jest mniej aromatyczna i lżejsza, ale też smaczna. Ważne, by rzodkiewki smakowały jak rzodkiewki, a nie jak woda. Jeśli listki rzodkiewek są ładne i jędrne, można je pokroić w paski i dodać do sałatki.


Wiosenna sałatka z pęczaku i rzodkiewek
1 szklanka pęczaku
sól
1-2 ząbki czosnku startego na tarce
1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
cukier do smaku
sól i pieprz
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
pół pęczka rzodkiewek + garść ładnych listków
pół pęczka natki
pół pęczka szczypiorku
kilka gałązek tymianku
duża garść orzechów włoskich lub laskowych
1-2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
1 drobno posiekana czerwona cebula

Przygotować winegret:  musztardę i ocet winny lub sok z cytryny posolić, popieprzyć, posłodzić, wymieszać, po czym połączyć z olejem lub oliwą i startym czosnkiem.
Pęczak ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody lub bulionu. Osączyć na sitku, przełożyć do miski i wymieszać z sosem winegret. Rzodkiewki pokroić w plastry. Zioła i listki rzodkiewek drobno posiekać. Orzechy pokruszyć wałkiem lub posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pęczakiem.
Pęczak najlepiej smakuje dobrze przyprawiony, więc nie żałujcie przypraw! Bardzo tu pasuje sól ziołowa lub selerowa.

Komentarze

  1. Bardzo lubie salatki na peczaku. Takiej jeszcze nie jadlam, totez dodaje do ulubionych i wyprobuje wkrotce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo apetyczna salatka! Lubie takie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas niestety nie ma prawdziwych rzodkiewek, nad czym boleję od bardzo dawna.
    Szczególnie więc mi smutno patrząc na twoją smakowitą sałatkę. Przypomina mi się też, jak to znajomy z Polski przywiózł mi prawdziwe rzodkiewki na spotkanie w Szwajcarii.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lada chwila będzie prawdziwa rzodkiewka, to sobie zrobię taką sałatkę. A co!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie