Aromatyczna kasza jaglana z soczewicą

Proste, zdrowe i bardzo smaczne danie.
Ja użyłam podkiełkowanej przez dobę soczewicy, ale może być sucha.
Kasza jaglana z soczewicą (dla 3 osób)
0,5 szklanki zielonej soczewicy (może być podkiełkowana)
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego (może być z proszku)
3 łyżki oleju lub sklarowanego masła
1 duża posiekana cebula
1 starty na tarce ząbek czosnku
kawałek startego na tarce świeżego imbiru
1 marchew pokrojona w zapałkę
1 łyżeczka garam masala
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej czerwonej papryki
natka pietruszki
olej lniany do polania

Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sitku.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir i marchew, smażyć chwilę, po czym wsypać przyprawy i smażyć dalsze 1-2 minuty. Wrzucić osączoną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać, smażąc, by olej pokrył wszystkie ziarenka. Dodać soczewicę i 2 szklanki bulionu warzywnego. Przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia wody, nie mieszając. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze przez 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze, posypać natką i polać olejem lnianym tłoczonym na zimno.
Smacznego.

Komentarze

  1. bardzo mi się podobają te Twoje wegetariańskie przepisy
    z ciekawością podglądam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza i soczewica - lubię :) Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też, ja też :)
    (podglądam)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie tylko podgladam, ja robie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MOTTO: KASZA, to oczywistość !!
    __PODPOWIEDŹ:

    KASZA.1.
    WIKIPEDIA:
    Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
    Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus. Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza”

    IRL KRAKÓW.
    Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu__ ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%.
    Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. __NISKIE węglowodany, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA.
    Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA: KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że NIC nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
    Anna BART, Bordeaux

    OdpowiedzUsuń
  6. M. MONTIGNAC. BŁĘDY IG.
    BH.41.
    MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

    CZEKOLADA GORZKA.
    Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie.
    I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

    Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

    Prawda rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.
    Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny.
    Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

    Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.

    __CZEKOLADA: to
    35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości,
    i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!
    Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Inga BORD, Amsterdam

    OdpowiedzUsuń
  7. INDEKS GLIKEMICZNY. IG to błędy. IŻ to biologiczne REALIA !!
    BH.508.
    Zobacz też: MONTIGNAC w TVN.

    Wpisz sobie w Google ____: myspace.com/441640023/blog

    1. _ADRES_: http://www.myspace.com/441640023/blog

    2. _ADRES_: http://www.myspace.com/441640023/blog?page=2

    3. _ADRES_: http://www.ja.i.wcztery.lapy.pl/tag/NISKIE%20w%C4%99glowodany

    Karolina RUBP, Łódź

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie