2009-12-31

Leniwe z soczewicą




400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
100 g czerwonej soczewicy zmielonej na mąkę
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka chilli w proszku
0,5 łyżeczki soli
dodatkowo:
cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
sól i pieprz
Twaróg musi być dobrze odciśnięty z wody, najlepiej na noc przełożyć go na gęste nylonowe sitko oparte na większej misce, przykryć folią spożywczą i obciążyć talerzykiem - ale uwaga, z 1 kg sera zostaje ok. 700 g.
Soczewicę zmielić w młynku do kawy, połączyć z twarogiem, chilli, solą i natką. Masa ma być dość ścisła, żeby kluseczki nie rozpadały się w trakcie gotowania. Najlepiej na próbę ugotować jedną, jeśli będzie się rozpadała, należy dodać więcej zmielonej soczewicy lub trochę mąki pszennej. 
Zagotować wodę w garnku, posolić, formować za pomocą dwóch łyżeczek kluseczki, wrzucać je na gotującą się wodę i gotować 4 minuty od wypłynięcia.
Podawać z podsmażoną cebulką.
Myślę, że twaróg można z powodzeniem zastąpić zmiksowanym tofu albo ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę.
Bardzo smaczne.

PS. Po długim;) namyśle doszłam jednak do wniosku, że leniwe z tofu mogą się nie udać. Tofu po zmiksowaniu jest zbyt rzadkie (przynajmniej to dostępne w polskich sklepach).

6 komentarzy:

  1. brzmi bardzo ciekawie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ladny kolor tej zmielonej soczewicy! Chyba musze kupic mlynek do kawy ;)

    A przy okazji przyszlam pozyczyc Ci wszystkiego co najlepsze na ten Nowy Rok! By byl szczesliwy i smakowity ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, Bea, i wzajemnie! :)
    :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. z tofu mówisz że by wyszły tak?
    chyba jak kupię tofu to spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że by wyszły, ale nie próbowałam. Jeśli spróbujesz, daj znać jak wyszły:)

    OdpowiedzUsuń