2009-05-18

Polenta z kalafiorem i soczewicą


















Składniki na jedną porcję:

łyżeczka ghee lub oleju do smażenia
0,5 cebuli
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżki polenty
1 łyżka czerwonej lub zielonej soczewicy
szklanka wody
garść różyczek kalafiora
chili w proszku
mielona kozieradka
kurkuma
asafetyda
sól do smaku
nać pietruszki
olej lniany

Rozgrzać tłuszcz do smażenia w garnku o wysokich ściankach, wrzucić drobno posiekaną cebulę i imbir, smażyć chwilę, dodać polentę, soczewicę, zalać wrzącą wodą (uwaga, bardzo pryska!), dodać kalafior. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdyż polenta bardzo łatwo się przypala. W razie konieczności dolać wody. Gdy polenta będzie kremowa, a soczewica ugotowana (ziarna mają pozostać nierozgotowane), dodać przyprawy, gotować jeszcze chwilę, pozostawić na minutę pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i polać olejem lnianym.

Mam od przyjaciółki specjalną podgotowaną polentę, która jest gotowa po 8 minutach, a tyle czasu wystarcza, by ugotowała się czerwona soczewica. Używając zwykłej polenty, lepiej jest dodać zielonej soczewicy, która gotuje się dłużej - 20 - 30 minut.

4 komentarze:

  1. musze spróbować, koniecznie!
    poprzez polentę rozumiesz kaszę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  2. a czym zastąpić asafetyde? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast asafetydy można dać starty ząbek czosnku albo po prostu niczym jej nie zastępować;)

    OdpowiedzUsuń