Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą
















To moje ulubione pierogi, zaraz po pierogach ruskich. Farsz jest dość ciężki i sycący, i trochę przypomina, zarówno wyglądem jak konsystencją i smakiem... kaszankę.

Na ciasto pierogowe:

400 g mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
w wersji nieortodoksyjnej 1 jajko lub samo żółtko, ale dodatek jajka nie jest konieczny
1 łyżka oleju lub masła
mąka do podsypywania

Na farsz:

100 g ugotowanej soczewicy
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 duża cebula, posiekana i przyrumieniona na oleju
majeranek i tymianek lub cząber do smaku
sól i pieprz do smaku

dodatkowo do posypania i polania: szczypiorek i olej lniany lub podsmażona cebula wraz z olejem, na którym się smażyła

Zagnieść ciasto na pierogi i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
Wszystkie składniki farszu wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej części wałkować cienki placek lekko podsypując mąką, wykrawać kółka i nakładać na środek łyżeczkę farszu, zalepiać.
Z tej porcji składników wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Zazwyczaj od razu mrożę pierogi, rozkładając je (nieugotowane!) na wyłożonych papierem do pieczenia półkach zamrażalnika.
Zamrożone pierogi (w moim zamrażalniku trwa to 2 - 3 godziny) przekładam do foliowego woreczka i przechowuję w zamrażalniku do chwili, gdy najdzie mnie ochota na pierogi.
Wystarczy wtedy wrzucić zamrożone pierogi na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od chwili zawrzenia wody.

Komentarze

  1. Gryczanka z soczewicą! To jest myśl! Mi mamuśka dawała zamiast soczewicy - pieczarki. Tyle, że to było w gołąbkach, nie w pierogach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to ja poproszę zaproszenie na następne takie. Niesamowite rzeczy robisz z soczewicą...

    OdpowiedzUsuń
  3. pierogi do koniecznego zrobienia:)
    to jest mój pierwszy tu komentarz ,ale nie ostatni :)Taka kuchnia ,jaką tu pokazujesz należy do moich ulubionych
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło mi, że tu zajrzałaś. Również pozdrawiam, Margot:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmmm z kasza gryczana i pieczarkami robilam, z soczewica i miesem tez, ale z kasza i soczewica jeszcze nie- musze sprobowac, a ma byc zielona czy czerwona?
    pozdr
    agacik

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie