Kruche ciastka z mąki z ciecierzycy
















Tydzień z ciecierzycą, który świetnie poprowadziła Aga-aa z bloga Eksperymentalnie, dobiegł końca, a ja dopiero zaczynam się rozkręcać;)
Przeglądając listę zrobionych przez blogowiczów potraw, zauważyłam ze zdziwieniem, że nikt nie pokusił się o zrobienie pakory ani laddoo - moich ulubionych potraw z mąki z ciecierzycy. Obie niedawno prezentowałam w Galerii Potraw.
W ramach eksperymentowania z różnymi rodzajami mąki robiłam ostatnio włoskie ciasteczka zaeti z mąki kukurydzianej - dobre, lecz nie tak dobre, jak ciastka z ciecierzycy!

Przepis na dwie blachy ciastek:

2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g)
110 g zimnego masła dobrej jakości
1 cukier waniliowy (16 g)
60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
2 żółtka
szczypta soli

garść połówek orzechów nerkowca

Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, wałkować dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać romby lub inne fantazyjne kształty, układać na każdym po połówce orzecha, piec na papierze do pieczenia do uzyskania ciemnozłotego koloru. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze, aż przestygną i dopiero wtedy zdejmować, inaczej się rozpadną.
Cóż mogę powiedzieć poza tym, że są niezwykle pyszne? Może to, że nie radzę próbować surowego ciasta;)

Inspirowałam się przepisem na ciastka z ciecierzycy z książki Marshy Mehran Woda różana i chleb na sodzie.

Komentarze

  1. Kupuje :))))
    Caly talerz :)
    Jesli chociaz jedno sie ostalo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ te książki są "do zjedzenia". Jakbym jeszcze miała Twoje ciasteczka pod ręką...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka są PRZEPYSZNE!!! To mój pierwszy wyczyn z mąką z cieciorki i jestem zachwycona:) Dziękuję za fajny przepis,mam zamiar jeszcze sporo Twoich przepisów przetestować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi niestety nie wyszły ciasteczka.. Ciasto wyszło zbyt kruche, zeby powycinac cokolwiek :( Zamroziłam na przyszłosc, jak bede robić kruszonke do crumble. Co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta bezglutenowe mają to do siebie, że potrzebują więcej "czegoś mokrego", dlatego ja zawsze dodaję ze dwie łyżki jogurtu/śmietany.
      Do tych też dodałam i to je uratowało. Chociaż jak dla mnie - nic specjalnego, nie wyróżniają się niczym szczególnym. Do popołudniowej herbatki mogą być.

      Usuń
  5. A można zamienić cukier na syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie