Jaglanka z masłem orzechowym na śniadanie
Na jedną porcję:
1 łyżeczka oleju
0,5 cebuli
kawałek posiekanej papryczki chili
1/4 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki kurkumy
3 łyżki kaszy jaglanej
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżeczki niesłodzonego masła orzechowego z dowolnych orzechów
3 łyżki ciepłej wody
sos sojowy shoyu lub tamari do smaku
natka pietruszki
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Kaszę prażyć na suchej patelni lub w stalowym garnku, aż zacznie pachnieć, po czym wypłukać starannie pod bieżącą wodą.
Masło orzechowe wymieszać z ciepłą wodą, dodać sos sojowy do smaku.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać papryczkę, smażyć chwilę, dodać kozieradkę i kurkumę. Wsypać wypłukaną kaszę, smażyć chwilę wszystko razem, zalać wodą, przykryć pokrywką, gotować ok. 10 minut, aż kasza będzie miękka, wyłączyć gaz. Dodać masło orzechowe z sosem sojowym, wymieszać i odstawić na minutę lub dwie pod przykryciem, żeby kasza "doszła", a przed podaniem posypać posiekaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz