Wegańska cieciorella, czyli czekoladowa pasta z ciecierzycy

Z ciecierzycy można zrobić prawdziwe cuda. Dzisiaj proponuję Wam coś równie pysznego jak hummus, tyle że na słodko - nazwałam tę pastę cieciorellą przez analogię do znanego wszystkim słodkiego smakołyku ;). W środku, oprócz ciecierzycy, same najlepsze wegańskie składniki - masło orzechowe (własnej roboty, rzecz jasna!) i melasa. Z własnymi konfiturami morelowymi i świeżo upieczonym chlebem to bardzo przyjemny początek dnia :)


Przepis znaleziony na I love tofu.

Wegańska cieciorella z masłem orzechowym i melasą (na 1 słoiczek)
100 g suchej ciecierzycy (po ugotowaniu będzie około 220 g)
1 bardzo czubata łyżka masła orzechowego (jeśli nie macie, wystarczy zmiksować orzeszki ziemne na pastę, robiąc przerwy, by nie spalić silnika robota kuchennego)
4 czubate łyżki dobrego kakao
2 łyżki melasy (może być syrop z buraka cukrowego, który jest teraz dostępny w Lidlu za 4,44 PLN - pyszny!)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki oleju
duża szczypta soli, jeśli masło orzechowe jej nie zawierało
4 łyżki wody
ewentualnie cukier puder, jeśli okaże się za mało słodkie

Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować w nowej wodzie do miękkości (w szybkowarze zajmuje to 30 minut, bez szybkowara około 1,5-2 h), osączyć i wystudzić (jeśli wykażecie się cierpliwością i zdejmiecie ze wszystkich ziaren osłonki, po zmiksowaniu otrzymacie aksamitną konsystencję).
Zmiksować z kakao, masłem orzechowym, melasą, olejem i kawą. Dodawać po 1 łyżce zimną wodę i dalej miksować, aż masa osiągnie kremową, lekką konsystencję. Spróbować, czy dość słodka. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Smarować kanapki i cieszyć się smakiem :)

Komentarze

  1. rety, nutella z cieciorki! to Ci dopiero!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, tego mi trzeba przed treningami i po!

    OdpowiedzUsuń
  3. No jestes niesamowita! Chce ja sprobowac, musze musze musze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaka fajna i kupiłam syrop z Lidla :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja myślałam, że robiłam już wszystkie wegańskie czekoladowe smarowidła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że mogłam Cię czymś zaskoczyć :) Spróbuj - pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie