2013-02-02

Zimowy obiad

Łapcie kolejną odsłonę jaglanki, a do niej fasolę z papryką. Oba przepisy są wegańskie, oba dania aromatyczne i krzepiące. Czy na naszej szerokości geograficznej w ohydny, zimowy dzień jest coś lepszego niż kasza?

Fasola z papryką (8 porcji)
400 g fasoli piękny jaś
2 łyżki oleju
3 posiekane w kostkę cebule
3 pokrojone w kostkę czerwone papryki
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki majeranku
1 kartonik passaty
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz
sól
cukier
cynamon

Fasolę namoczyć na noc, rano ugotować do miękkości w nowej wodzie (ja gotuję w szybkowarze z dodatkiem liści laurowych, ziarenek ziela i pieprzu).
Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i paprykę przez 10-12 minut, aż papryka stanie się słodka, a cebula lekko przyrumieniona. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać z fasolą, zalać passatą i gotować przez chwilę, żeby smaki się połączy, a sos odrobinę zgęstniał. Jeśli lubicie słodkawe sosy pomidorowe (ja tak!), dodajcie cukier do smaku i szczyptę cynamonu, będzie ciekawiej.


Jaglanka z warzywami z patelni (4 porcje)
3/4 szklanki kaszy jaglanej, sparzonej i wypłukanej
1 łyżka oleju
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
nieduży kawałek selera
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
woda lub bulion wegetariański

Kaszę zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum i gotować (nie mieszając i nie zaglądając) przez 15 minut. Wyłączyć ogień i spulchnić kaszę widelcem.
Pora pokroić w plastry, a marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa smażyć na oleju, aż zmiękną, dodać curry oraz kaszę i zalać 1/2 szklanki bulionu, żeby kasza stała się wilgotna. Kiedy całość będzie gorąca, podawać.

6 komentarzy:

  1. pychota. ja podobnie robię to danie z fasola ale dodaje świeżego czosnku i curry a niekiedy chili. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza na zimę jest the best :) Jutro z jaglanki robię pilaw buraczkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maria , masz 100% a nawet 200% bo jeszcze u ciebie i kasza i fasola taka apetyczna i skład ma iście optymistyczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie ma nic lepszego :) No, może jeszcze gorąca zupa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, da się Pan/Pani zaprosić do społeczności kulinarnej?
    link:
    https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199
    Zapraszam i proszę poczytać informacje pod kategoriami, wrzucić kilka przepisów do działów .. taka mała reklama dla blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra ta kasza! A w połączeniu z fasola już genialna. :D

    OdpowiedzUsuń