Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu, przekładana płatami makaronu
To moja pierwsza propozycja na IV edycję akcji "Gotujemy po polsku!", którą co roku ogłaszają na swojej stronie Irena i Andrzej.
Patronem akcji jest serwis Z Pierwszego Tłoczenia.pl.
Za udział w ubiegłorocznej edycji otrzymałam wspaniały i duży :) garnek firmy Silit. Dzielnie mi służy do gotowania pierogów, kapusty i kajmaku.
W tym roku nagrodą za udział w akcji jest szybkowar. A że marzę o szybkowarze od dawna, zabrałam się do dzieła bardzo ochoczo :)
Przepis jest trochę przewrotny, bo choć korzystałam ze składników charakterystycznych dla kuchni polskiej - kaszy gryczanej, twarogu i wędzonego sera, to do kaszy dodałam suszone pomidory z oleju, a jej warstwy przełożyłam płatami makaronu do lazanii. Chodziło mi o to, by zapiekanka prezentowała się w miarę fotogenicznie i łatwo poddawała krojeniu. Poza tym, połączenie kaszy z makaronem jest bardzo smaczne, kto nie wierzy, niech spróbuje!
Zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i rolady ustrzyckiej (6 porcji)
200 g kaszy gryczanej
3 łyżki oleju
2 drobno posiekane cebule
500 g twarogu 3 x mielonego
2 jajka
duża garść posiekanych pomidorów suszonych z oleju
kilkanaście plastrów rolady ustrzyckiej lub oscypka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki mielonej łagodnej i ostrej papryki
masło do wysmarowania formy i obłożenia wierzchniej warstwy zapiekanki
8-10 płatów makaronu do lazanii
potrzebna będzie także nieduża foremka do zapiekania (użyłam 23 x 13 cm)
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Cebulę przyrumienić na oleju.
Twaróg wymieszać z jajami, 1/3 powstałej masy odłożyć.
Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę, suszone pomidory i 2/3 masy twarogowej. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami (przypraw nie żałować).
W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwę makaronu do lazanii. Posmarować ją częścią odłożonej masy twarogowej. Obłożyć plastrami rolady ustrzyckiej lub oscypka. Na to wyłożyć warstwę kaszy wymieszanej z masą twarogową, pomidorami i cebulą. Znowu posmarować częścią odłożonej masy twarogowej, obłożyć oscypkiem, płatami makaronu i znowu warstwą kaszy. Postępować tak do wyczerpania wszystkich składników - wyszły mi cztery warstwy kaszy. Ostatnią warstwę ma stanowić płat makaronu, który także z wierzchu należy posmarować masą twarogową i obłożyć plastrami rolady (lub oscypka). Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła.
Przykryć naczynie folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po 30 minutach pieczenia zdjąć formę i piec jeszcze przez 10 minut.
Patronem akcji jest serwis Z Pierwszego Tłoczenia.pl.
Za udział w ubiegłorocznej edycji otrzymałam wspaniały i duży :) garnek firmy Silit. Dzielnie mi służy do gotowania pierogów, kapusty i kajmaku.
W tym roku nagrodą za udział w akcji jest szybkowar. A że marzę o szybkowarze od dawna, zabrałam się do dzieła bardzo ochoczo :)
Przepis jest trochę przewrotny, bo choć korzystałam ze składników charakterystycznych dla kuchni polskiej - kaszy gryczanej, twarogu i wędzonego sera, to do kaszy dodałam suszone pomidory z oleju, a jej warstwy przełożyłam płatami makaronu do lazanii. Chodziło mi o to, by zapiekanka prezentowała się w miarę fotogenicznie i łatwo poddawała krojeniu. Poza tym, połączenie kaszy z makaronem jest bardzo smaczne, kto nie wierzy, niech spróbuje!
Zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i rolady ustrzyckiej (6 porcji)
200 g kaszy gryczanej
3 łyżki oleju
2 drobno posiekane cebule
500 g twarogu 3 x mielonego
2 jajka
duża garść posiekanych pomidorów suszonych z oleju
kilkanaście plastrów rolady ustrzyckiej lub oscypka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki mielonej łagodnej i ostrej papryki
masło do wysmarowania formy i obłożenia wierzchniej warstwy zapiekanki
8-10 płatów makaronu do lazanii
potrzebna będzie także nieduża foremka do zapiekania (użyłam 23 x 13 cm)
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Cebulę przyrumienić na oleju.
Twaróg wymieszać z jajami, 1/3 powstałej masy odłożyć.
Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę, suszone pomidory i 2/3 masy twarogowej. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i mielonymi paprykami (przypraw nie żałować).
W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwę makaronu do lazanii. Posmarować ją częścią odłożonej masy twarogowej. Obłożyć plastrami rolady ustrzyckiej lub oscypka. Na to wyłożyć warstwę kaszy wymieszanej z masą twarogową, pomidorami i cebulą. Znowu posmarować częścią odłożonej masy twarogowej, obłożyć oscypkiem, płatami makaronu i znowu warstwą kaszy. Postępować tak do wyczerpania wszystkich składników - wyszły mi cztery warstwy kaszy. Ostatnią warstwę ma stanowić płat makaronu, który także z wierzchu należy posmarować masą twarogową i obłożyć plastrami rolady (lub oscypka). Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła.
Przykryć naczynie folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po 30 minutach pieczenia zdjąć formę i piec jeszcze przez 10 minut.
nie wiedziałam prawdę mówiąc, że mamy takie narodowe przysmaki.taki kaszowo-makaronowy przekładaniec i to jeszcze z oscypkiem,już widzę jak znika u mnie ze stołu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:) Łączy polską i włoską kuchnię, pycha!:)
OdpowiedzUsuńAleż rewelacyjny przepis! Uwielbiam kaszę i wszelkie jej wcielenia, ale takiego jeszcze nie znałam i muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I jeszcze na Bolesławcu (jeśli się nie mylę)! czy może być bardziej "po polsku"?:)
OdpowiedzUsuńŚwietny, bardzo oryginalny przepis, aż ślinka cieknie na myśl o smaku oscypka w połączeniu z kaszą gryczaną i twarogiem.Dodałbym jeszcze trochę majeranku. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzad!
OdpowiedzUsuńRolady ustrzyckiej, czy oscypka u mnie nie uracze (choc mozliwe, ze jeden lokalny ser sie nada), ale bardzo milo znowu zobaczyc Twoj przepis. :) Z kasze gryczana z twarogiem dalabym sie posiekac. Kasze mam, twarogu nie, ale za to dostep do mleka prosto od krowy (no, dobra, filtrowanego, bo dojarka doi, a nie reka ludzka ;), ale takiego, ktore jeszcze cieple jest), wiec bede musiala sobie zrobic cos podobnego. Pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:) Mam jedno pytanie- podgotowujesz płaty lasagne? Bo zawsze robią je, dodaje beszamel i wtedy wiem, że podczas zapiekania zmiękną i mam wątpliwości, czy twaróg z kaszą spełnią tą funkcję?;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCaruniu, ten "narodowy przysmak" to efekt mojej nieskrępowanej fantazji ;D
Tyna, dziękuję!
Anno-Mario, cieszę się :) Wypróbuj - ciekawa jestem, jak Ci będzie smakowało.
Olgo, pewnie, że to Bolesławiec. Mam dużą słabość do kamionki ;)
Elvis, wiesz, że też myślałam o majeranku lub tymianku. To dobry pomysł. Również pozdrawiam!
Haniu, merci!
Karolino, odwzajemniam ciepłe pozdrowienia. Z serem własnej roboty będzie jeszcze lepsze!
Nouvelle-cuisine, płaty dałam prosto z opakowania. Każdy smaruję twarogiem z jajkiem właśnie po to, żeby zmiękły w czasie pieczenia :)
Zapiekanke twarogowo-gryczana robie od dawna, ale zeby dodac oscypka nie wpadlam, chociaz zdarzalo mi sie dodawac papryke a gore pokrywam smietana, zeby sie nie wysuszyla.
OdpowiedzUsuńZapiekanka swietnie trzyma forme i daje sie kroic w kostke nawet bez dodatyku makaronu.
This is a topic that's near to my heart... Thank you! Exactly where are your contact details though?
OdpowiedzUsuńMy web-site: home equity loan line
Feel free to visit my homepage : simply click the following site
Fantastycznie wygląda i jest do tego zdrowa.
OdpowiedzUsuń