Makaron z kalafiorem i masłem musztardowym
Przepis na to niezwykle proste i niewyszukane, lecz niebywale pyszne danie pochodzi z książki Deborah Madison "Vegetarian cooking for everyone". Niech Was nie zwiedzie prostota składników - całość tworzy wyjątkowo udaną, pełną smaku kombinację. Zamiast figurujących w oryginalnym przepisie parmezanu i przyrumienionych okruchów chleba dodałam płatki drożdżowe, zwiększyłam także ilość musztardy. Polecam gorąco!
Makaron z kalafiorem i musztardowym masłem (porcja dla 3 osób)
sól
5-6 "gniazdek" (tagliatelle nidi)
1 główka kalafiora - same różyczki
3 łyżki masła
1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki chili w płatkach
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki płatków drożdżowych do posypania
Masło stopić w rondelku, wymieszać z musztardą. Dodać chili w płatkach, pieprz, sól oraz natkę i ponownie wymieszać.
Zagotować duży garnek wody, wodę posolić, wrzucić makaron. Na trzy minuty przed upłynięciem podanego na opakowaniu czasu gotowania makaronu dodać kalafior. Gdy makaron i kalafior będą ugotowane al dente, odcedzić na sicie.
Przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem maślano-musztardowym. Na talerzach posypać płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Makaron z kalafiorem i musztardowym masłem (porcja dla 3 osób)
sól
5-6 "gniazdek" (tagliatelle nidi)
1 główka kalafiora - same różyczki
3 łyżki masła
1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki chili w płatkach
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki płatków drożdżowych do posypania
Masło stopić w rondelku, wymieszać z musztardą. Dodać chili w płatkach, pieprz, sól oraz natkę i ponownie wymieszać.
Zagotować duży garnek wody, wodę posolić, wrzucić makaron. Na trzy minuty przed upłynięciem podanego na opakowaniu czasu gotowania makaronu dodać kalafior. Gdy makaron i kalafior będą ugotowane al dente, odcedzić na sicie.
Przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem maślano-musztardowym. Na talerzach posypać płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Mnie tam nic nie zwodzi - obstawiam, że danie jest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńmnie tez nic zwodzi , ja wiem ,że to jest pyszne , bo komu jak komu ale Szanownej Pani wierzę bardziej niż na słowo
OdpowiedzUsuńp.s robiłam pierogi z qwinoa , zdjęć nie robiłam bo to było jak ciemność u mnie panowała i szkoda było sobie pyszny humor psuć byle jakim zdjęciem, bo pierogi są fantastyczne , lecę je wychwalać tam gdzie trzeba :)
Dobrze obstawiasz, Haniu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, Alu, że Ci pierogi z quinoa smakowały :) Panujące za oknem ciemności wyjątkowo nie sprzyjają fotografowaniu.
Bardzo mi się podoba ten przepis, ale ja na pewno użyję parmezanu zamiast płatków drożdżowych;)
OdpowiedzUsuńNo rzeczywiście robienie zdjęć jest w tej chwili niezwykle utrudnione. Ja mam nadzieję, że może jutro będzie trochę słońca, czego życzę wszystkim:)
podoba mi sie takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńZrezygnuję z płatków drożdżowych, ale jako fanka kalafiora nie pozwolę mu zbyt długo leżakować ;)
OdpowiedzUsuńbrzmi świetnie, tak jak lubię, makaron i warzywa + mieszanka aromatów, pozwolę sobie zapisać przepis i spróbować przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze i jestem ciekawa, jak Wam będzie smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńo akurat mam kalafior, zrobię sobie jutro!Jakie są w smaku płatki drożdżowe?
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe mają serowy posmak, podobny do parmezanu. Teraz je uwielbiam, ale nie była to miłość od pierwszego kęsa. Do kolejnych prób przekonała mnie Wegetarianka ;)
OdpowiedzUsuńciekawe, a gdzie można je kupić?Ja bym pewnie przez net musiała, bo w eko sklepie nie widziałam. A to zdrowe jest?Bo wiadomo, drożdże groźne są ;-) A w ogóle dzisiaj robię ten makaron, zjemy z Jackiem, tylko jemu zrobię bez chilli ;-)
OdpowiedzUsuńPoki, o płatkach drożdżowych możesz poczytać tu:
OdpowiedzUsuńhttp://www.helfy.pl/platki-drozdzowe-problemy-skorne-cera-tradzikowa