Makaron z kalafiorem i masłem musztardowym

Przepis na to niezwykle proste i niewyszukane, lecz niebywale pyszne danie pochodzi z książki Deborah Madison "Vegetarian cooking for everyone". Niech Was nie zwiedzie prostota składników - całość tworzy wyjątkowo udaną, pełną smaku kombinację. Zamiast figurujących w oryginalnym przepisie parmezanu i przyrumienionych okruchów chleba dodałam płatki drożdżowe, zwiększyłam także ilość musztardy. Polecam gorąco!
Makaron z kalafiorem i musztardowym masłem (porcja dla 3 osób)
sól
5-6 "gniazdek" (tagliatelle nidi)
1 główka kalafiora - same różyczki
3 łyżki masła
1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki chili w płatkach
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki płatków drożdżowych do posypania


Masło stopić  w rondelku, wymieszać z musztardą. Dodać chili w płatkach, pieprz, sól oraz natkę i ponownie wymieszać.
Zagotować duży garnek wody, wodę posolić, wrzucić makaron. Na trzy minuty przed upłynięciem podanego na opakowaniu czasu gotowania makaronu dodać kalafior. Gdy makaron i kalafior będą ugotowane al dente, odcedzić na sicie.
Przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem maślano-musztardowym. Na talerzach posypać płatkami drożdżowymi.
Smacznego!

Komentarze

  1. Mnie tam nic nie zwodzi - obstawiam, że danie jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie tez nic zwodzi , ja wiem ,że to jest pyszne , bo komu jak komu ale Szanownej Pani wierzę bardziej niż na słowo

    p.s robiłam pierogi z qwinoa , zdjęć nie robiłam bo to było jak ciemność u mnie panowała i szkoda było sobie pyszny humor psuć byle jakim zdjęciem, bo pierogi są fantastyczne , lecę je wychwalać tam gdzie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze obstawiasz, Haniu:)

    Cieszę się, Alu, że Ci pierogi z quinoa smakowały :) Panujące za oknem ciemności wyjątkowo nie sprzyjają fotografowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ten przepis, ale ja na pewno użyję parmezanu zamiast płatków drożdżowych;)
    No rzeczywiście robienie zdjęć jest w tej chwili niezwykle utrudnione. Ja mam nadzieję, że może jutro będzie trochę słońca, czego życzę wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi sie takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrezygnuję z płatków drożdżowych, ale jako fanka kalafiora nie pozwolę mu zbyt długo leżakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi świetnie, tak jak lubię, makaron i warzywa + mieszanka aromatów, pozwolę sobie zapisać przepis i spróbować przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wszystkie komentarze i jestem ciekawa, jak Wam będzie smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. o akurat mam kalafior, zrobię sobie jutro!Jakie są w smaku płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  10. Płatki drożdżowe mają serowy posmak, podobny do parmezanu. Teraz je uwielbiam, ale nie była to miłość od pierwszego kęsa. Do kolejnych prób przekonała mnie Wegetarianka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe, a gdzie można je kupić?Ja bym pewnie przez net musiała, bo w eko sklepie nie widziałam. A to zdrowe jest?Bo wiadomo, drożdże groźne są ;-) A w ogóle dzisiaj robię ten makaron, zjemy z Jackiem, tylko jemu zrobię bez chilli ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poki, o płatkach drożdżowych możesz poczytać tu:
    http://www.helfy.pl/platki-drozdzowe-problemy-skorne-cera-tradzikowa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie