Aromatyczna kapusta z ciecierzycą
czyli nowa twarz młodej kapusty - z melasą, garam masala i czarną gorczycą. Polecam tę wersję, smakuje wybornie.
Młoda kapusta z ciecierzycą
1 szklanka ciecierzycy
1 główka młodej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (w proszku lub paście)
2-3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
2-3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kawałek startego na tarce imbiru
kawałek posiekanego chili
1,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czarnej gorczycy (szukajcie w sklepach zielarskich)
1 łyżeczka mąki (jeśli nie uznajecie zasmażki, mąkę można pominąć)
melasa lub miód do smaku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz oraz cynamon do smaku
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować bez soli w nowej wodzie (gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach).
Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować bez przykrycia, mieszając, aż zmięknie. Dodać sok cytrynowy i koncentrat bulionu wegetariańskiego.
Cebule zeszklić na oleju, dodać imbir, chili, czosnek i przyprawy. Smażyć, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do kapusty dodać ciecierzycę i cebulę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy i melasę lub miód do smaku. Wymieszać, gotować kilka minut i spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Jeść, trzęsąc uszami i pomrukując z zadowolenia :)
Młoda kapusta z ciecierzycą
1 szklanka ciecierzycy
1 główka młodej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (w proszku lub paście)
2-3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
2-3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kawałek startego na tarce imbiru
kawałek posiekanego chili
1,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czarnej gorczycy (szukajcie w sklepach zielarskich)
1 łyżeczka mąki (jeśli nie uznajecie zasmażki, mąkę można pominąć)
melasa lub miód do smaku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz oraz cynamon do smaku
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować bez soli w nowej wodzie (gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach).
Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować bez przykrycia, mieszając, aż zmięknie. Dodać sok cytrynowy i koncentrat bulionu wegetariańskiego.
Cebule zeszklić na oleju, dodać imbir, chili, czosnek i przyprawy. Smażyć, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do kapusty dodać ciecierzycę i cebulę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy i melasę lub miód do smaku. Wymieszać, gotować kilka minut i spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Jeść, trzęsąc uszami i pomrukując z zadowolenia :)
wspaniała , czekaj tylko jak kupię kapustę i sama sobie taka zrobię:D
OdpowiedzUsuńJa tej kapuście nie popuszczę
Zabrzmiało groźnie :D
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńo, podoba mi się to połączenie!
OdpowiedzUsuńjutro zrobię tylko z czerwoną kapustą, ciekawe jak będzie smakować :) Poki
OdpowiedzUsuńPoki, jakbyś tak czerwoną kapustę podlała czerwonym winem zamiast wodą, to wyjdzie nawet smaczniejsze niż z białą :)
OdpowiedzUsuńPrzpisów na ciecierzycę nigdy za wiele :) Ten już ląduje w zakładce do zrobienia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę i ten przepis jest fenomenalny :)
OdpowiedzUsuńquino, jesteś genialna:) ostatnio robiłam hinduskie curry z kapusty i groszku (bund gobi aur matar)- super. Twój przepis kupuję bez targowania.
OdpowiedzUsuńna bank wypróbuje!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis. tylko u nas mloda kapusta wyglada conajmniej starawo, jakby urosla sobie jeszcze w zeszlym roku. do wyprobowania podczas pobytu w polsce z nasza pyszna, mloda kapustka.
OdpowiedzUsuńKapusta! Bardzo ja lubię, ale musi być odpowiednio przygotowana. Nie tłusta, bez mięsa i nie galaretowata ;) Ta z cicierzycą na pewno taka nie jest i zjadłabym ją ze smakiem! Świetny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze, dziewczyny, i pozdrawiam Was serdecznie :)
OdpowiedzUsuńLidko, w takim razie bardzo proszę o przepis, jak wrócisz:)
Wiem, Magdaleno, o czym piszesz, bo kiedyś usiłowałam ugotować "młodą" kapustę w Szwajcarii - to było rzeczywiście zupełnie co innego.
Tak, Dziwnograj, nie powinnaś się zawieść :)
Młoda kapusta, tak, tak! Też miałam chęć na coś orientalnego w ramach odskoczni od tej z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńUgotowałam i wyszła bardzo fajna. Tylko zamiast Garam Masala dodałam Ras el Hanout :)
OdpowiedzUsuńrobię tę kapustę z twojego przepisu często i juz chyba jestem uzależniona;-) Uwielbiam ją!!!
OdpowiedzUsuń