2010-05-05

Aromatyczna kapusta z ciecierzycą

czyli nowa twarz młodej kapusty - z melasą, garam masala i czarną gorczycą. Polecam tę wersję, smakuje wybornie.
Młoda kapusta z ciecierzycą
1 szklanka ciecierzycy
1 główka młodej kapusty
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (w proszku lub paście)
2-3 łyżki oleju
2 posiekane cebule
2-3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
kawałek startego na tarce imbiru
kawałek posiekanego chili
1,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka czarnej gorczycy (szukajcie w sklepach zielarskich)
1 łyżeczka mąki (jeśli nie uznajecie zasmażki, mąkę można pominąć)
melasa lub miód do smaku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz oraz cynamon do smaku

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować bez soli w nowej wodzie (gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach).
Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować bez przykrycia, mieszając, aż zmięknie. Dodać sok cytrynowy i koncentrat bulionu wegetariańskiego.
Cebule zeszklić na oleju, dodać imbir, chili, czosnek i przyprawy. Smażyć, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć. Posypać mąką i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do kapusty dodać ciecierzycę i cebulę z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy i melasę lub miód do smaku. Wymieszać, gotować kilka minut i spróbować, czy nie trzeba doprawić.
Jeść, trzęsąc uszami i pomrukując z zadowolenia :)

17 komentarzy:

  1. wspaniała , czekaj tylko jak kupię kapustę i sama sobie taka zrobię:D
    Ja tej kapuście nie popuszczę

    OdpowiedzUsuń
  2. o, podoba mi się to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro zrobię tylko z czerwoną kapustą, ciekawe jak będzie smakować :) Poki

    OdpowiedzUsuń
  4. Poki, jakbyś tak czerwoną kapustę podlała czerwonym winem zamiast wodą, to wyjdzie nawet smaczniejsze niż z białą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przpisów na ciecierzycę nigdy za wiele :) Ten już ląduje w zakładce do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciecierzycę i ten przepis jest fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. quino, jesteś genialna:) ostatnio robiłam hinduskie curry z kapusty i groszku (bund gobi aur matar)- super. Twój przepis kupuję bez targowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy przepis. tylko u nas mloda kapusta wyglada conajmniej starawo, jakby urosla sobie jeszcze w zeszlym roku. do wyprobowania podczas pobytu w polsce z nasza pyszna, mloda kapustka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kapusta! Bardzo ja lubię, ale musi być odpowiednio przygotowana. Nie tłusta, bez mięsa i nie galaretowata ;) Ta z cicierzycą na pewno taka nie jest i zjadłabym ją ze smakiem! Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wszystkie komentarze, dziewczyny, i pozdrawiam Was serdecznie :)

    Lidko, w takim razie bardzo proszę o przepis, jak wrócisz:)

    Wiem, Magdaleno, o czym piszesz, bo kiedyś usiłowałam ugotować "młodą" kapustę w Szwajcarii - to było rzeczywiście zupełnie co innego.

    Tak, Dziwnograj, nie powinnaś się zawieść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Młoda kapusta, tak, tak! Też miałam chęć na coś orientalnego w ramach odskoczni od tej z koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ugotowałam i wyszła bardzo fajna. Tylko zamiast Garam Masala dodałam Ras el Hanout :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robię tę kapustę z twojego przepisu często i juz chyba jestem uzależniona;-) Uwielbiam ją!!!

    OdpowiedzUsuń