2010-01-16

Pietruszka z fasolą x 2

czyli pietruszka na obiad i pietruszka na imprezę.

Zupa pietruszkowo-fasolowa:

3 łyżki oleju lub masła
1 cebula
300 g pietruszki
1 łyżeczka mąki
1,5 l bulionu wegetariańskiego lub wody
3 pokrojone w kostkę ziemniaki
gałka muszkatołowa
150 ugotowanej białej fasoli
sól i pieprz
nać pietruszki do posypania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać starte na tarce korzenie pietruszki i smażyć kilka minut.
Dodać łyżeczkę mąki (Tak, tak! Wiem, że dodawanie mąki do zup jest demode, passe i co tam jeszcze, ale nie znam nikogo, kto od łyżeczki mąki w zupie dostałby skrętu kiszek albo przytył 5 kilo. Dodatek mąki bardzo poprawia konsystencję i smak niezabielanych zup). Smażyć chwilę, zalać gorącym bulionem albo wodą. Dodać ziemniaki, fasolę, doprawić gałką, solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Na talerzach posypać natką pietruszki. I już.



Sałatka pietruszkowo-fasolowa:

6 obranych korzeni pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
czarny pieprz
1 łyżka musztardy ziarnistej
3 łyżki oleju
po pół pęczka natki pietruszki i koperku
puszka czerwonej fasoli, osączonej
100 g marynowanych pieczarek
rukola albo inna sałata

Pietruszkę zestrugać obierakiem tak, żeby powstały cienkie wstążki. Cytrynę i musztardę wymieszać z cukrem, solą i pieprzem i zalać tym sosem pietruszkę. Dodać posiekany koperek i natkę, wymieszać i odstawić na chwilę, żeby pietruszka przeszła smakiem ziół i sosu. Dodać fasolę, pieczarki i wymieszać. Na górze ułożyć sałatę. Wymieszać wszystkie składniki tuż przed podaniem.

Zupa jest bardzo dobra, a sałatka fantastyczna - właściwie już sama pietruszka z sosem i ziołami jest świetna, reszta to jedynie tło.


3 komentarze: