Gołąbki z dwoma rodzajami kaszy

Łączenie w jednej potrawie dwóch rodzajów kaszy zwiększa właściwości odżywcze dania - witaminy, aminokwasy i składniki mineralne uzupełniają się. Można łączyć ze sobą wszystkie kasze o zbliżonym czasie gotowania. Wspominałam już przy innej okazji, że mieszam quinoa z kaszą jaglaną. Dietetycy zalecają gotowanie pęczaku z ryżem, zresztą kasza jęczmienna, podobnie jak jaglana, doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami zbóż i ziaren.
Farsz do gołąbków zrobiłam z kaszy kukurydzianej wymieszanej z jaglaną w równych proporcjach.
Gołąbki mają delikatny smak, farsz należy doprawić tak, by był pikantny.

Gołąbki z kaszy jaglanej i kukurydzianej z zielonym groszkiem

główka białej kapusty (potrzebnych będzie 15 liści)
1 duża cebula lub 2 mniejsze
kawałek papryczki chili
3 łyżki oleju
120 g kaszy jaglanej
120 g kaszy kukurydzianej
3 szklanki bulionu wegetariańskiego lub wody
200 g zielonego mrożonego groszku (nie trzeba rozmrażać)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku
po pół pęczka naci pietruszki i koperku
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
po pół łyżeczki tymianku i oregano
ewentualnie trochę mąki do zagęszczenia sosu

Kapustę obgotować w wodzie lub na parze i delikatnie zdjąć 15 liści (2-3 najbrzydsze będą wykorzystane do wyłożenia garnka). Jeśli liście mają grube nerwy, należy je wyciąć nożem lub zbić tłuczkiem. Resztę kapusty można wykorzystać do zrobienia kapuśniaczków albo kapuśniaku.
Kaszę jaglaną najlepiej jest najpierw sparzyć na sitku, a następnie przelać zimną wodą.
Papryczkę chili i cebule posiekać i podsmażyć na oleju.
Zagotować bulion lub wodę, dodać sól i obie kasze. Mieszać drewnianą łyżką, żeby kasza nie przywarła (a lubi!).
Gdy kasza zacznie gęstnieć, wsypać zielony groszek i dodać połowę podsmażonej papryczki z cebulą (resztę zachować do sosu pomidorowego). Wyłączyć gaz, gdy kasza będzie już całkiem gęsta.  Dodać drobno posiekane natkę i koperek. Wymieszać.
Nakładać na liście kapusty po dużej łyżce nadzienia i formować gołąbki.
Do reszty cebuli i papryczki dodać 2 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, tymianek i oregano. Doprawić do smaku.  Można zagęścić sos odrobiną mąki. Gotować kilka minut.
Na dno garnka lub naczynia do zapiekania włożyć nadprogramowe liście kapusty, na nich ułożyć gołąbki i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 minut. Ja lubię, gdy kapusta jest półjędrna.
Smacznego.



Komentarze

  1. Ha, od lat robię z trzema kaszami, ale również z zielonym groszkiem, pyszności!! Myślę o nich od paru dni, a tu voila, taki pyszny wpis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mieszam quinoa z amarantusem lub soczewicą, polecam te połączenia
    a gołąbki brzmią bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Haniu :)

    Wegetarianko, muszę znaleźć czas (duuużo czasu:)), żeby poszperać na Twojej stronie, bo tam są same wspaniałości! Twoich gołąbków zaraz poszukam.

    Aga-aa, dzięki za przypomnienie o amarantusie. Kiedyś w Galerii Potraw prowadziłam nawet krucjatę ;) :
    http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87537712,91053147.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!
    W golabkach najbardziej lubie sos i kapuste, wiec pewnie beda mi bardzo smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anuszko, to nie lepiej udusić kapustę z pomidorami bez zbędnych ceregieli? ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich golabkow z dwoma rodzajami kaszy nigdy jeszcze nie robilam... W domu jako dziecko najchetniej wyjadalam ryzowy farsz z duuuza iloscia sosu, kapuste zostawiajac nietknieta na talerzu; teraz na szczescie to sie juz zmienilo ;)
    A kasze uwielbiam, wszystkie chyba bez wyjatku.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Beo, odwzajemniam pozdrowienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, bo kusiły mnie odkąd je zobaczyłam:

    http://muffingirl.blox.pl/2010/03/Golabki-z-kaszy-jaglanej-i-kukurydzianej-z.html


    Są pyszne. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie