Cykoria z piekarnika

To prosty pomysł na sałatkę na ciepło, która już przed włożeniem do piekarnika smakuje pysznie, a po wyjęciu jeszcze lepiej. Kompozycja składników jest banalna i powszechnie znana. Recepta na piękny zapach i doskonały aromat jest bardzo prosta: cynamon, goździki, tymianek i brązowy cukier. Uwielbiam to połączenie - świetnie smakują przyprawione w ten sposób owoce z patelni, sosy pomidorowe i tłuste mięsa.

Dla trzech osób:

2 duże cykorie
1 jabłko
2 cebule
kilka orzechów włoskich
po szczypcie cynamonu, mielonych goździków i tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki


dodatkowo:
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
1,5 szklanki wody
kawałek masła
sól i pieprz do smaku 

Jabłko obrać, pokroić na kawałki. Cykorie pokroić w paski, cebule w piórka. Jabłko, cykorie i cebule wymieszać z orzechami, natką, cukrem i przyprawami, skropić olejem i octem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, piec ok. 40 minut w 180C, raz czy dwa zamieszać w trakcie pieczenia.
Jednocześnie przyrządzić kaszę: opłukać ją, zalać wodą, dodać kawałek masła, sól i pieprz do smaku, zagotować. Wyłączyć gaz, kaszę przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika razem z cykorią. Wyjąć w tym samym czasie, co cykorię. Kasza wchłonie całą wodę i będzie miała idealną konsystencję.

Komentarze

  1. jestem pod wrażeniem pomysłów, wielkim wrażeniem

    p.s a pieczesz ciasta? Też są takie wymyślne, zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. To co piszesz, jest bardzo miłe, tym bardziej, że większość moich pomysłów wydaje mi się zbyt prosta i błaha, by je zamieszczać na blogu:)
    Ciasta piekę, a jakże, lecz z masła, śmietany i jaj, więc nie są ani specjalnie zdrowe, ani odchudzające;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm ciekawe danko trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna!
    Pamietasz jak robilysmy cykorie z suszonymi pomidorami? Od tamtej pory bardzo lubie cykorie na goraco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anuszko, muszę mieć w żyłach za dużo cholesterolu, bo nie pamiętam żadnej cykorii z suszonymi pomidorami;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd przyznać, ale nie wiem, jak smakuje cykoria. Ale na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mirabelko, to raczej powód do radości niż wstydu - w każdej chwili możesz poznać nowy smak:) Na pewno wiesz, że cykoria ma lekką goryczkę i nie wszyscy ją lubią. Polecam Ci zacząć przygodę z cykorią od sałatki z jabłkiem, musztardą pełnoziarnistą, olejem, cytryną, cukrem, solą i natką pietruszki. Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie