2010-01-01

Brukselka z piekarnika

0,5 kg brukselki
2 cebule, obrane z łupin
3 ziemniaki, obrane
1 czerwona papryka pozbawiona gniazda nasiennego
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru startego na tarce
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
czarny sezam, rozmaryn
sól, pieprz

Brukselki obrać z wierzchnich liści, cebule, paprykę i ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, wymieszać z pozostałymi składnikami i piec ok. 45 minut w 220C. Pod koniec pieczenia włączyć funkcję grill.
Warzywa powinny mieć chrupiącą skórkę, a papryki i cebule być słodkie.
 Podawać z sosem pomidorowym albo bez, jak kto lubi;)

1 komentarz: