2010-06-29

Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną

Lubię doprawiać tę zupę na ostro - tak, by była żółto-pomarańczowa od papryki i kurkumy (na zdjęciu ten kolor nigdy mi nie wychodzi). Zupa jest aromatyczna, tania i bardzo smaczna. Na naszej szerokości geograficznej chyba lepiej wpisywałaby się w aurę jesienno-zimową, ale właściwie dlaczego nie zrobić jej teraz, gdy kalafiory są najlepsze? Robi się ją szybko i prosto. Polecam nawet na upały.
Zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną
3-4 ziemniaki
3 litry bulionu wegetariańskiego (lub 3 litry wody + odpowiednia ilość koncentratu bulionu)
1 nieduży kalafior
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki kaszy jaglanej
1 pokrojona w kostkę duża cebula
3 łyżki oleju
1 łyżka mieszanki przypraw curry (albo po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, kozieradki, kolendry i kuminu)
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
duża szczypta asafetydy
100 ml mleka kokosowego lub szklanka mleka krowiego
po pół pęczka drobno posiekanych koperku i natki pietruszki (na zdjęciu widać tylko natkę)

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotować w bulionie. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i wypłukać pod zimną wodą. Kalafior  podzielić na różyczki, dodać wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotować na małym ogniu.
Tymczasem zezłocić na oleju cebulę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, aż zapachną. Dodać do zupy zawartość patelni i gotować niezbyt długo - do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Spróbować i doprawić do smaku. Dodać mleko lub mleko kokosowe, natkę, koperek i wyłączyć gaz.
Smacznego :)

Inne zupy na blogu Kasza Prodżekt znajdziecie klikając tu.

10 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba. Rozumiem, ze dalas mleko kokosowe a nie zwykle?

    OdpowiedzUsuń
  2. ach , wciepałaś do tej zupy wszystko co tak lubię -kalafior , soczewice , kasze jaglana , mleko kokosowe i te przyprawy , ach

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, Thiesso! Porcja w miseczce jest z mlekiem krowim, ale mnie bardziej smakuje z kokosowym.

    Alu, bo my lubimy te same rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy są dobre zawsze. Zwłaszcza takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hanka ma zupełną rację:) Świetna zupa.

    OdpowiedzUsuń
  6. O!!! A ja ostatnio nie miałam pomysłu na kalafiora i zjedliśmy go z masłem. Nie zajrzałam tu wcześniej :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki, dziewczyny:)

    Widzisz, Poldku, trzeba do mnie częściej zaglądać ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis! Kalafior i soczewica, to brzmi fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. KASZA. Dieta. Indeks glikemiczny. IG to BŁĘDY.
    BH.202.
    MOTTO: Kasza, to oczywistość !!

    WIKIPEDIA.
    Kasza, jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
    Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.

    IRL KRAKÓW.
    Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu__ ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. __NISKIE węglowodany, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA.
    KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że NIC nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Paula CLAY, Hamburg

    OdpowiedzUsuń