Placki z ciecierzycy (niewegańskie)

















Na 18 placków:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używam Lubelli)
50 g mąki z ciecierzycy
300 ml mleka
2 jajka
2 łyżki stopionego masła lub oleju
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo zmielony pieprz
mielona ostra papryka lub pieprz cayenne do smaku
100 g suszonej ciecierzycy lub 300 g ciecierzycy z puszki

do smażenia: olej lub ghee
do podania w wersji na słodko: syrop klonowy i orzechy włoskie, w wersji na słono: sos z posiekanych świeżych pomidorów wymieszanych z oliwą, czosnkiem i rukolą

Jeśli ciecierzyca jest suszona, należy namoczyć ją na noc, następnego dnia opłukać, zalać nową wodą i gotować do chwili, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach, co zazwyczaj zajmuje godzinę.

Przygotowanie placków:
wymieszać wszystkie składniki ciasta trzepaczką, dodać ugotowaną ciecierzycę lub osączoną ciecierzycę z puszki - najlepiej byłoby pozbawić ciecierzycę przezroczystych osłonek, co zwiększy jej strawność, ale nigdy nie wystarczyło mi na to cierpliwości.
Smażyć placki z obu stron na rozgrzanej patelni. Podawać jeszcze gorące z dodatkami, o których mowa wyżej.

Tydzień z ciecierzycą

Komentarze

  1. brzmi przepysznie, ja właśnie szukałam jakiś placuszków z dodatkiem mąki z ciecierzycy i przepis znalazł się sam
    dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Princess, masz rację - przepis znalazł się sam! ;) Też popełnię ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie