Gotujemy po polsku - budyń z kaszy jaglanej

To moja druga propozycja na akcję "Gotujemy po polsku!" objętą patronatem Z pierwszego tłoczenia.pl, ogłaszaną już po raz czwarty na blogu Ireny i Andrzeja.

Tym razem klasyk - budyń z kaszy jaglanej. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia warszawska", wydanej przez Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego w 1961 r.

Budyń z kaszy jaglanej (4-6 porcji)
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka
100 g masła, plus dodatkowe masło do wysmarowania formy budyniowej
3 jaja
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
po pół łyżeczki kurkumy i mielonej papryki
1-2 łyżki posiekanego koperku
bułka tarta do wysypania foremki
dodatkowo do podania: śmietana lub sos pieczarkowy, pomidorowy albo czosnkowy

Kaszę jaglaną sparzyć na sicie i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. Zostawić do wystygnięcia.
Foremkę do budyniu (szczegółowo pisałam o takiej foremce tu) wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką.
Masło utrzeć na puch, dodając, po jednym, żółtka.
Z białek ubić pianę.
Kaszę wymieszać z masłem utartym z żółtkami, pianą z białek oraz koperkiem i przełożyć do foremki.
Foremkę zamknąć i gotować na parze przez 1 godzinę.
Otworzyć foremkę i odczekać, aż budyń nieco ostygnie (zacznie odstawać od brzegów).
Foremkę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem - kasza powinna sama wypaść.
Podawać na ciepło ze śmietaną albo sosem.

  

Gotujemy po polsku!




Komentarze

  1. pięknie wyrosło:) wspaniała propozycja, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam go spróbować! najwyższy czas :))

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ten budyń może być na mleku ryżowym? Kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny:) nawet bardzo fajny; Moja droga, jesteś moim kaszowym guru :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciszka (kiszka) kaszubska

Curry z czerwonej soczewicy

Płatki ryżowe po indyjsku na śniadanie