tag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post1518398726448553764..comments2023-11-05T17:45:25.145+01:00Comments on Kasza Prodżekt: Opiekanki z kaszy jęczmiennej i kapusta z orzechamiquinoamatorkahttp://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-71555546773516655322010-12-15T11:17:50.112+01:002010-12-15T11:17:50.112+01:00Dzis bedzie ta kapusta i kotlety z gryczanej. Ojej...Dzis bedzie ta kapusta i kotlety z gryczanej. Ojej, juz sie nie moge doczekac!Kashinhttps://www.blogger.com/profile/03364354623612897315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-36618381745032850452010-11-07T20:03:50.200+01:002010-11-07T20:03:50.200+01:00Za duzo gotujesz! Zdecydowanie za duzo... Czasu mi...Za duzo gotujesz! Zdecydowanie za duzo... Czasu mi nie starcza, zeby to wszystko wyprobowac ;)<br />Wysciskaj rodzine i kocuryAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-36275352292821548672010-11-07T16:17:30.928+01:002010-11-07T16:17:30.928+01:00Duch bojowy się w nim budzi, gdy za długo w miskac...Duch bojowy się w nim budzi, gdy za długo w miskach dno widać :)Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-63225649675057266822010-11-05T20:24:17.037+01:002010-11-05T20:24:17.037+01:00Piniu, pilnuję, żeby Yoko z Twoich książek zakłade...Piniu, pilnuję, żeby Yoko z Twoich książek zakładek nie odklejała ;) Baron Mirmił i furia? Trudno mi to sobie wyobrazić ;Dquinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-39397740519902175122010-11-05T16:32:12.204+01:002010-11-05T16:32:12.204+01:00Moje są zbyt leniwe na ruszanie książek :) chociaż...Moje są zbyt leniwe na ruszanie książek :) chociaż nie jestem pewna, czy Arabeska nie nosi znaków furii barona Mirmiła :)Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-14862851948606944652010-11-05T11:01:02.926+01:002010-11-05T11:01:02.926+01:00Wegetarinko, dziękuję, "Kucharza polskiego&qu...Wegetarinko, dziękuję, "Kucharza polskiego" mam, choć dawno do niego nie zaglądałam. Stopniowanie "dobrości" z naszego punktu widzenia jest bardzo przydatne :) Tacy jesteśmy rozpasani;),że chcemy gotować same doskonałe rzeczy, tymczasem kiedyś zarezerwowane były tylko na wielkie okazje, ze względu na wysoki koszt, a te mniej dobre - tańsze, na mniejsze okazje lub na co dzień.<br /><br />Dziękuję, Anonimowy, mam nadzieję, że Ci będzie smakowało:)<br /><br />Haniu, golasy z kozim twarogiem to doskonały pomysł!<br /><br />Piniu, znamy umieszczanie wielu zakładek z autopsji. Yoko się nawet wyspecjalizowała w ich odklejaniu :Dquinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-76190320882405032782010-11-04T22:18:54.522+01:002010-11-04T22:18:54.522+01:00Jakie ładne :) opiekanki... a nad kapustą też się ...Jakie ładne :) opiekanki... a nad kapustą też się kiedyś zatrzymałam, nawet zakładkę umieściłam :)Pinoshttps://www.blogger.com/profile/05743123444950186660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-58935468932520913232010-11-04T14:04:22.315+01:002010-11-04T14:04:22.315+01:00Quinoamatorko, jesteś jak zwykle niezrównana :) Dz...Quinoamatorko, jesteś jak zwykle niezrównana :) Dziękuję! Zrobię golasy fjużyn - z kozim twarogiem :)Hankaskakankahttps://www.blogger.com/profile/11609497377851664203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-23705816764551735992010-11-04T13:28:43.825+01:002010-11-04T13:28:43.825+01:00O, już wiem co zrobić na obiad w sobotę :)Ależ to ...O, już wiem co zrobić na obiad w sobotę :)Ależ to smacznie brzmi i wygląda.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-33840048756967426042010-11-04T12:12:37.926+01:002010-11-04T12:12:37.926+01:00Alcia, ale przynajmniej człowiek może sobie zdecyd...Alcia, ale przynajmniej człowiek może sobie zdecydować, czy chce pojeść dobrze czy trochę gorzej :Pwegetarinkahttps://www.blogger.com/profile/01617967985776332923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-81198637469508278442010-11-04T11:32:57.691+01:002010-11-04T11:32:57.691+01:00ha ha , a mi strzępki z krawiectwem się kojarzą :...ha ha , a mi strzępki z krawiectwem się kojarzą :P<br />te stare książki są wow , kalafior co nie smakuje i paczki mniej dobre wymiatają :Dmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-20466887567583556842010-11-04T11:13:01.071+01:002010-11-04T11:13:01.071+01:00a jeszcze w kwestii porad, to w tym moim kucharzu ...a jeszcze w kwestii porad, to w tym moim kucharzu już w "spisie rzeczy" bywa napisane, np:<br />pączki doskonałe<br />pączki dobre<br />pączki równie dobre<br />pączki mniej dobre<br />pierniki dobre<br />inne pierniki<br />itpwegetarinkahttps://www.blogger.com/profile/01617967985776332923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-41144517053768003532010-11-04T11:06:42.501+01:002010-11-04T11:06:42.501+01:00quino, to "Kucharz Polski", 1932
OPIEKAN...quino, to "Kucharz Polski", 1932<br />OPIEKANKI Z GROCHU- najpierw jest o puree, a potem "wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitem jajku, otarzać w tartej bułce i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozpalonem maśle lub fryturze."<br />KOTLETY Z GROCHU- "przyrządzić puree z grochu jak na poprzednie opiekanki, urabiać jak zwykłe owalne kotlety, utarzane w tartej bułce, smażyć na maśle lub fryturze."<br />niby to samo, ale przepisy wyodrębnione ;)wegetarinkahttps://www.blogger.com/profile/01617967985776332923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-74094009602132298872010-11-04T10:58:42.256+01:002010-11-04T10:58:42.256+01:00Alu, zarówno "flaczki" jak "strzępk...Alu, zarówno "flaczki" jak "strzępki" kojarzą mi się z fragmentami ciała ;D U Czarnoty jest mnóstwo perełek. Przepis na jakieś danie z kalafiora opatrzony jest komentarzem, że autor jednakże nie poleca tej potrawy, gdyż nie należy do najsmaczniejszych ;D<br /><br />Haniu, możesz zrobić podobne opiekanki z każdej kaszy, regulując konsystencję bułką tartą, skrobią lub jajkiem, żeby się masa w trakcie smażenia/pieczenia nie rozpadła. Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu zwane golasami, to przysmak Podlasia i Lubelszczyzny. Golasy polecam Ci w pierwszej kolejności, bo są wyborne.quinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-1657314997483366222010-11-04T10:58:09.098+01:002010-11-04T10:58:09.098+01:00wyjdą , z kaszy gryczanej czy jaglanej też będzie ...wyjdą , z kaszy gryczanej czy jaglanej też będzie niebo w gębiemargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-60880130656955697832010-11-04T10:44:51.052+01:002010-11-04T10:44:51.052+01:00Quinoamatorko, czy myślisz, że te opiekanki wyjdą ...Quinoamatorko, czy myślisz, że te opiekanki wyjdą z innego rodzaju kaszy? Niestety nie mogę jeść kaszy jęczmiennej.Hankaskakankahttps://www.blogger.com/profile/11609497377851664203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-35968289640641620132010-11-04T10:24:03.024+01:002010-11-04T10:24:03.024+01:00o tak opiekanki piękna nazwa , choć ja kotlety t...o tak opiekanki piękna nazwa , choć ja kotlety też lubię:P <br />Ale np na boczniaki a'la flaczki u mnie się mówi strzępki i chyba tak apetyczniej brzmi :P<br />Ale może tylko mi się tak wydaje :D<br />Ale fajne te rady odnośnie wielkości u Czarnoty <br />Stare książki mają dusze , co często brakuje teraz tym książkom pisanym jakby masowomargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-34526338292254706982010-11-04T00:04:35.321+01:002010-11-04T00:04:35.321+01:00Arven, kiedyś to była bardzo popularna metoda dogo...Arven, kiedyś to była bardzo popularna metoda dogotowywania kaszy, stosowały ją wszystkie gospodynie :)<br /><br />Też mi się ta nazwa bardzo podoba, Haniu :)<br /><br />Wegetarinko, bardzo to ciekawe, co piszesz. Chyba nie spotkałam się z takim rozróżnieniem, w każdym razie nie pamiętam. Co to za książka? Jeśli mnie pamięć nie myli, opiekanki były między innymi u Disslowej. W "Kuchni jarskiej" Czarnoty są bardzo szczegółowe wytyczne co do tego, ile dany rodzaj opiekanek powinien liczyć cm wzdłuż i wszerz, na przykład: "formować kotleciki dziesięć centymetrów długie, półtora centymetra grube, pięć i pół centymetra szerokie, z jednego końca szpiczaste, z drugiego okrągłe". :D<br /><br />I pysznie smakują, Paulo :)quinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-481003567731513832010-11-03T22:35:35.775+01:002010-11-03T22:35:35.775+01:00przepysznie się zapowiadają!przepysznie się zapowiadają!Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-34507772970904631372010-11-03T22:18:54.992+01:002010-11-03T22:18:54.992+01:00opiekanki rzeczywiście brzmią sympatycznie, mam da...opiekanki rzeczywiście brzmią sympatycznie, mam dawną książkę kucharską i tam ta nazwa również funkcjonuje, obok kotletów zresztą; jedyna różnica- o ile dobrze zrozumiałam ;)-: wprawna gospodyni opiekanki każe formować w wałeczki, a te drugie w owalne kotlety ;)<br />no widzisz, a ja z laskowymi zawsze mam opory, nawet do sałatki podmieniam na włoskie, jakoś mi one ze skorupki wprost do japki pasują, no ale może się przekonam i wypróbuję z kapustą właśnie.wegetarinkahttps://www.blogger.com/profile/01617967985776332923noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-52707619153798800142010-11-03T21:39:44.547+01:002010-11-03T21:39:44.547+01:00Ale wspaniałości! Nazwa "opiekanki" jest...Ale wspaniałości! Nazwa "opiekanki" jest urocza.Hankaskakankahttps://www.blogger.com/profile/11609497377851664203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-53301468454839744502010-11-03T21:12:10.262+01:002010-11-03T21:12:10.262+01:00No proszę, nie wiedziałam o tym sposobie 'dogo...No proszę, nie wiedziałam o tym sposobie 'dogotowywania' pod pierzyną ;)<br />Ciekawa nazwa jak i potrawa - opiekanki :)Arvénhttps://www.blogger.com/profile/11849785369507033630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-82960357110198824182010-11-03T20:40:32.949+01:002010-11-03T20:40:32.949+01:00Cieszę się, że Wam się podoba, bo obie potrawy nap...Cieszę się, że Wam się podoba, bo obie potrawy naprawdę są pyszne :)quinoamatorkahttps://www.blogger.com/profile/00161249449996907387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-57139340115490178512010-11-03T19:20:24.555+01:002010-11-03T19:20:24.555+01:00Jak dla mnie rewelacja!:-)Jak dla mnie rewelacja!:-)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2639107082037188277.post-74687761872962134992010-11-03T18:39:32.693+01:002010-11-03T18:39:32.693+01:00pycha!pycha!Zieleninahttps://www.blogger.com/profile/11749492876958085327noreply@blogger.com